Chappie

Copyright: UIP

’Chappie’ er lig med cuteness og overload på youtube-katte, men meget andet end at fordumme tilskueren og byde på to timer musikvideostemning kan ’Chappie’ desværre ikke.

Historien om Robotten Chappie er ’Terminator’ lavet om til et nuttet eventyr. Historien om robotten der får bevidsthed og lærer om døden, vold og tilgivelse på den hårde måde for til slut at blive den nye frelser af menneskelig dødelighed. Hvem kan ikke lide et godt messias-plot? Problemet med ’Chappie’ er bare, at alle medvirkende karakterer, foruden dens titelkarakter, opfører sig så skamløst irrationelt og er så modbydeligt irriterende, at det fjerner fokus fra det nuttede plot. Dertil kommer den poppede stil, der får hele filmen til at ligne en to timer lang ’Die Antwoord’-musikvideo (ikke mindst på grund af Ninja og Yo-linda Vi$$er’s medvirken som Chappie’s adoptivforældre).

Idealistisk ung mand har glemt alt om Skynet

Hele problemet starter med skaberen af politirobotten, Deon (Dev Patel), som begynder at lege med ideen om at skabe rigtig kunstig intelligens. Pludselig er legen blevet til virkelighed efter en Red Bull og et par minutter foran en computerterminal. Den unge ingeniørnørd viser ingen tegn på skrupler eller betænkeligheder ved konsekvenserne forbundet med skabelsen af menneskelignende kunstig intelligens. Her vil der nok være et par alarmklokker der ringer hos de fleste (Skynet!!!?!?!?!?!?), men den unge Deon virker fuldstændig upåvirket af den ellers brede vifte af sci-fi film, der tidligere har advaret mod robotternes kommen. Men han er god mod dyr (læs: robotter) og har hjertet på det rette sted, så vi kan da umuligt synes, at han tager fejl om noget, specielt ikke når han lige har trodset sin chef hos våbenkoncernen Tetravaal.

Vi har et stort problem!

Næste problem er ham, der er sat til være skurk i dette drama. Hugh Jackman spiller en rivaliserende ingeniør hos Tetravaal, og han er ikke så tosset med kunstig intelligens (en der har læst på lektien). Hele filmen håbede jeg på, at Jackman’s ”Crocodile Dundee” skulle vise sig som den sande helt, sætte en stopper for vanviddet, og nok en gang lære os, at det ikke er sundt at lege med kunstig intelligens – ligesom dengang i 80’erne. I stedet så har Blomkamp gjort Jackman’s karakter så usympatisk, at det selv for mig er svært at holde med ham. Han er gudfrygtig, ekstremt voldelig og så er hans beslutningstagen meget irrationel. Forbandet! Det ser ud til, at nørderne skal blive ved med at være helte lidt endnu.

Chappie = Cute

Det hele bliver selvfølgelig nødt til at starte og slutte med Chappie selv. Chappie er som et lille barn, og som karakter opnår han sympati som sådan. Selve hans karakter er meget charmerende, og hvis han havde en youtube-kanal, ville jeg helt klart følge den, men som karakter i sin egen film, kan jeg bare ikke lade være med at synes, han er møgirriterende. Dertil kommer at Blomkamp har valgt et par af medlemmerne fra ’Die Antwoord’ til at agere far og mor, comic relief og stilmuse for hele filmen. Det er sjovt i fire minutter at se på maskinvåben i skrigende farver, dumme frisurer og guldkæder, men det er trættende og musikvideoagtigt, og i bund og grund ligner det noget fra den australske ungdomsserie ’The Tribe’.

’Chappie’ er visuelt en meget imponerende film, og Blomkamp har et godt øje for at integrere sci-fi elementer og futuristiske designs ind i en samtidig kontekst, sådan så det ser og føles troværdigt. Det er dog brandærgerligt, at der rammes ved siden af på sådan cirka alle andre parametre.

Bange anelser

For et par uger siden kom det frem, at Sydafrikanske instruktør Neill Blomkamp skal instruere det næste led i Alien-serien, og med den fremragende ’District 9 på cv’et fik det mine forventninger skruet helt i vejret. Efter den noget middelmådige ’Elysium’ fra 2013 og nu senest med ’Chappie’ er jeg bange for, at Blomkamp destruerer et af mine største filmikoner og reducerer kultmonstret til en fjerbold med følelser, mens Sigourney Weaver danser til Sydafrikansk Ninja musik.