It’s beginning to look a lot like Netflix

Det kimer nu til streamingkrig. Og Netflix opruster med juleindhold til ALLE. Som bruger af siden er det svært ikke at snuble over det stigende antal af billigt producerede julefilm. Det er let at dømme dem alle som dårlige, men er de i virkeligheden det?

Julestemning og julestreaming
Det er koldt, vi har ferie, og vi skal hygge. Derfor ser vi væsentligt flere film i julen. Traditionelt har man lagt de helt store biografpremiere i december, men i dag handler alt selvfølgelig om streaming.

Det ved de store streamingtjenester også, for ikke mindst seertallene ryger højt over træets grønne top i disse uger. I en tid, hvor de store mediegiganter kæmper om vores opmærksomhed, er det intet under, at slagmarken også indfinder sig i denne højhellige juletid.

Ingen anden har taget julestreamingen helt så seriøst som Netflix. Der har døbt deres juleinitiativer ”It’s beginning to look a lot like Netflix”, som vist bedre end noget andet viser, hvor stærkt de forsøger at sætte sig på ”konceptet jul”.

Derfor har de da også klassiske titler som ’Love Actually’ og ’The Holiday’. Film, som de fleste kan affinde sig med at se for 30. gang denne jul, men det er ikke nok for direktørerne hos giganten. Derfor har de i år også lavet titler såsom ’A Christmas Prince: The Royal Wedding’, ’Holiday in the Wild’ og ‘The Knigt Before Christmas’.

Det kan være svært at hitte rundt i alt indholdet, særligt når der lige er blevet smidt splinternye juletitler efter os. Hvis du ikke har lyst til at bruge, hvad der svarer til en arbejdsuge på at se Netflix Originals, så bare rolig – jeg har gjort det for dig.

En helt original jul
Ifølge streamingtjenesten selv, og de meget få seertal, som de har offentliggjort, er såkaldte Netflix Originals det klart mest sete indhold på siden. Så det kan betale sig at satse på originalt indhold, formentlig også i julen.

Derfor ser vi lige nu et væld af nye relativt billigt producerede julefilm i ægte ”Hallmark-stil”. Alene i år har Netflix selv udgivet seks julefilm, fire juleserier, to børnejulespecials og endda en enkelt julestand-up-special. Der er, for at sige det mildt, nok indhold at tage af. Sat op imod sidste års fire titler, må vi konstatere, at Netflix. har sat massivt ind på juleområdet i år.

Endvidere forsøger man med disse originale titler at skabe et internt referende univers af julestemning og dårlige skuespillere. Ridderen i ’The Knight Before Christmas’ ser ’Holiday in the Wild’, mens Vanessa Hudgens hænger agernet fra ’A Christmas Prince’ på juletræet, og sådan bliver referencerne ved gennem alle filmene. ”Netflix and chill” og royalt julepynt kan selvfølgelig ikke måle sig med MCU og End Credit scenes, men alligevel virker det sgu lidt.

Julefilmene er designet specifikt til at få dig til at binge dem. Netflix forsøger at sikre sig din opmærksomhed. ’A Christmas Prince’ kommer oven i købet med en autoplay, der sender dig direkte videre til den næste julefilm indenfor ti sekunder – Som var det en TV-serie.

Om Netflix præcis er ved at skabe sig et ondt kapitalistisk juleimperie er ikke til at sige. Men de viser i hvert fald, hvad de er dygtigere til end alle andre på markedet. Nemlig at overdynge dig med bjerge og atter bjerge af indhold.

Vejen gennem julelabyrinten
Disse juletitler er nok langt fra, hvad Scorsese ville kalde cinema. Alligevel er de ikke alle dårlige b-film. Der er faktisk et par imellem som er halvanden time værd.

Men nyd din julemad og sæt tiden af til noget mere væsentligt end at rode alle filmene igennem, for du kan slippe for størstedelen af dem. Her kommer mine ”What to watch” og endda nogle ”honorable mentions”.

What to watch anno 2019

’Let it snow – 3 vinterromancer’
’Let it snow’ er en helt udmærket film. Der er kærlighed, fest og sne i rigtig 2019-woke-stil. Hvis du er vild med teenagefilm eller måske bare kan lide ’Love Actually’, så er denne ensemblefilm lige noget for dig. Og så er det faktisk den Netflix Original-julefilm, der har det klart bedste skuespil.

’Hjem til jul’
Fra vores norske naboer kommer en Netflix Original juleSERIE med selveste Ghita Nørby. Du har sikkert allerede hørt lidt om den. Selvom serier måske ikke skriger jul på samme måde, som en film gør, er det klart værd at sætte tiden af til denne miniserie på seks afsnit. Den er charmerende, sød og kærlig, oven i købet får du også humor og en lille snas livsklogskab.

’The Knight Before Christmas’
Du skal ikke se en tidsrejsende ridder og Vanessa Hudgens blive forelskede for filmkunsten eller godt skuespil. Alligevel er den mere end værd at se. Det er den slags film, der er så langt ude, at det bliver sjovt. Humoren rammer faktisk plet, og den er fyldt med pæne mennesker – hvad mere har du brug for til julehyggen?

Honorable mentions fra tidligere år

’A Christmas Prince’
Det var denne film, der startede hele Netflix-julefilmsmiseren og af gode grunde. Den er underholdende, skuespillet er elendigt, plottet tyndt, men skuespillerne er pæne, alt sammen vigtige kvaliteter hos enhver b-film. Hvis du ikke allerede har set dette mesterværk om journalisten Amber, kan du oven i købet se frem til hele tre film denne jul.

’Prinsessen og dobbeltgængeren’
’Prinsessen og dobbeltgængeren’ er beviset på at Vanessa Hudgens burde være med i ALLE julefilm. Plottet kender du allerede, men her twistes det med en blanding af ’The Crown’ og ’Den Store Bagedyst’. Og så er der så meget jul, at du får julestemning nok til resten af året.

’The Christmas Chronicles’
Denne film med Kurt Russell i rollen som julemanden er den klart bedst producerede af alle Netflix Originals-julefilmene. Derfor er den også værd at se. Det er en klassisk historie om to børn, der prøver at bevise, at julemanden eksisterer – bland det med en rockjulesang sunget af Russell, et sparsomt CGI-budget og et fint budskab. Dermed har du en sikker vinder.