A Bigger Splash

Luften er tyk af intriger mellem de fire personer i ‘A Bigger Splash’, der med en kærlighed til filmkunsten drager sin tilskuer ind i både forvirring og fascination.

Rockstjernen Marianne Lane (Tilda Swinton) er taget på ferie til Sicilien for at pleje sin stemme i selskab med kæresten (Matthias Schoenaerts). På besøg kommer Mariannes gamle kæreste og deres fælles ven Harry (Ralph Finnes) med sin nyopdagede, men betagende smukke unge datter, som han meget tydeligt selv er tiltrukket af. Gennem filmen får vi langsomt mere information om fortiden, som hjælper os til at forstå den seksuelt ladede nutidshistorie fyldt med intriger.

En rytmisk leg
‘A Bigger Splash’ er et remake af den franske film ‘La Piscine’ fra 1969, og inspirationen fra tidligere filmkunst er tydelig. Filmen arbejder med rytme, både overordnet og for hver enkelt scene, og langt hen ad vejen er det vellykket. Ind imellem kapper det dog over og river os ud af filmen, eksempelvis da der flere gange klippes imellem et ansigt og en fisk. Filmen har en utrolig dynamik, og enkelte momenter er ganske enkelt guld værd, for eksempel da Ralph Fiennes’ ustyrlige dans til Rolling Stones får lov at køre så langt ud, at latterkramperne nærmer sig.

Rockstjernen og sexsymbolet
Filmens svageste punkt er de to kvinder, som desværre aldrig bliver nuancerede nok. Hovedkarakteren Marianne bliver aldrig meget mere end en rockstjerne med et tidligere stofmisbrug, og derfor er det svært at forstå, hvorfor begge mænd er hovedløst forelskede i hende. Den unge, sexede teenagedatter, spillet af Dakota Johnson, formår heller aldrig at blive meget mere end netop ung og sexet før slutningen af filmen, hvor hun forholdsvist ubegrundet tager en større drejning. De mandlige karakterer driver derimod i høj grad filmen og formår trods en lidt banal selvmordshistorie at fastholde vores interesse.

Forvirrende på den gode måde
De to timers spilletid er en konstant leg med spørgsmål, der besvares, og nye, der rejses. Trods nogle små uforståeligheder er vi konstant draget til lærredet, og læner os aldrig tilbage. Det lykkes filmen at jonglere en hel del forskellige tematikker, og mens noget er set før, tages der også fat i nogle emner, som er dybt originale og vedkommende, og som man ikke lægger fra sig, så snart man er ude af biografens mørke.

‘A Bigger Splash’ er en film, som er lavet med en ufattelig kærlighed til mediet. Ved at se tilbage i filmhistorien og bringe nogle ældre virkemidler frem i lyset, kommer den på intelligent vis til at fungere som et friskt pust til filmlandskabet i dag.