‘Bad Guys’ kan få latteren frem hos selv de mest kyniske væsner

Copyright: UIP

Den store stygge ulv kører sand ’Fantastic Mr. Fox’ stil i en ny animationsfilm, og selvom den ikke har mange usete tricks i ærmet, er der så meget venskab og så mange plot-twists at komme efter.

Det er svært at leve op til ens egen legendariske katalog, der indeholder ’Shrek’, ’Madagascar’, ’Sådan træner du din drage’ og sågar ’Prinsen af Egypten’, men DreamWorks har endnu engang uendelige mængder af charme at byde på i den nyeste film ’Bad Guys’.

Titlen dækker over en gruppe mere eller mindre farlige dyr, der danner en banditgruppe og begår vildere og vildere forbrydelser i dagligdagen. Folk er bange for dem, så det er nemt for dem at udføre deres kriminelle handlinger.

’Bad Guys’ kører ikke uden om bumpene på vejen, men det er stadig en helt igennem varm, actionfyldt og sjov DreamWorks-historie.

’Ocean’s Eleven’ eller Wolf’s Five

I gruppen af elskværdige tyve er Hr. Ulv hovedperson (på dansk Lars Ranthe, på engelsk Sam Rockwell) – en snedig og glat type med jakkesæt og ustoppelig trang til at stjæle alt, han ser.

Med sig i gruppen har han en haj, en tarantel, en piratfisk og naturligvis sin bedste ven, Hr. Slange. Sammen bor de i en kælder fyldt med al deres tyvegods og lever det søde liv på kanten af loven, lige indtil den nye guvernør Diana Rævenskjold lover at sætte en stopper for dem på live tv.

Dette bliver springbrættet til den berygtede gruppes største kup nogensinde. Der skal dog mange, mange fejltrin til på rejsen, før de lærer sådan rigtigt at holde sammen og måske også finde ud af, at de ikke behøver at være så frygtindgydende hele tiden.

”If you only knew the power of the dark side”

Animationsfilm for børn og unge skal som regel indeholde en lektion,og nogle gange er det bare lidt sjovere at være på de slemmes side. ’Maleficent’ er i den grad et eksempel, selvom den dog er forholdsvis mere dyster, men giv mig en chance for at forklare.

Skurkene er appellerende, fordi de ikke lever efter de godes regler. Som det renhjertede marsvin, Professor Marmelade (Pilou Asbæk), siger gang på gang i ’The Bad Guys’, så gør han ikke det gode for at vinde hæder til sig selv, men fordi det er det rigtige at gøre. 

Så er det da forståeligt, at børn, når de ser en gruppe dyr ræse væk fra politiet og grine og udføre sindssyge bilflips og hackertricks, tænker ”det ser da meget sjovere ud end at være sådan en regelrytter.”

Vores hovedpersoner er også en skæv sammensætning af karakterer (ikke kun på grund af hvilken slags dyr de er) og er derfor generelt bare virkelig sjove. Det er sjældent, jeg har grint så meget i biografen, men det er også sjældent, at jeg får ondt i hjertet på samme tid.

’Bad Guys’ spiller på alle hjertetrådene og gør karaktererne tvetydige, men samtidig elskværdige. Venskabet er centrum for historien, og gruppen trodser deres forskelligheder og konstante skænderier for at redde hinanden, når det virkelig brænder på.

Villain Cinematic Universe?

’Megamind’ er måske en af mine yndlings DreamWorks-film. Måske endda en af mine yndlings superheltefilm.

Grunden til det er, at den netop portrætterer en skurk, der primært er blevet til en skurk på grund af sine omgivelser. Filmen understreger, at ingen er født ondskabsfuld, og at folk har evnen til at ændre sig, hvis altså de griber chancen.

Derfor føles ’Bad Guys’ lidt som den samme historie i ny indpakning, for det er ultimativt præcis den samme lektion, man får ud af den.

Derudover er der måske er lidt flere plot-twists, end handlingen kan bære, og nogle spanske stereotyper, der godt kunne have været udeladt. Den fremstår derfor langtfra ligeså stærk som mange andre film i studiets filmrække.

Den går dog stadig lige i hjertet hos mig med masser af hæsblæsende action, selvironi og et overraskende vildt musiknummer. Så mon ikke selv det mest stædige væsen kan få noget glæde ud af den her lille perle?