BERLINALE’09: Tågede sumpe i Louisiana

Tommy Lee Jones spiller endnu engang en tør politimand, der er lidt træt af verden i 'In the electric mist'. Foto: Ithica Pictures

Tågen er tæt over Louisiana sumpe om natten. I mørket padler krokodiller rundt i hængedyndet, mens det gnistrer i træerne af sumpgasser.

Inde på bredden sidder i officer Dave Robicheaux og filosoferer over tilværelsen og får sig en sludder med en 150 år gammel Confederation-general.

Imens hører vi varmblodet cajun musik fra en bilradio, der næsten overdøves af cikadernes sukken.

Således er scenen sat til et mystisk mordmysterie i Louisiana, med Tommy Lee Jones som eks-alkoholikeren og politimanden Dave.

Det hele begynder, da liget af en ung pige dukker op, skåret i stykker. Senere på dagen løber Robicheaux ind i den unge og fordrukne filmstjerne Elmore Sykes, som efter at være blevet arresteret for spritkørsel, fortæller at han har fundet et skelet ude i sumpen.

Det lig, der næsten er forsvundet, viser sig at trække lange tråde tilbage, både i Robicheauxs liv og staten Louisianas, der var meget farvet af hvid racisme.

Elmore Sykes deler også venskabet med sydstats-generalen, der forlængst bude være både, død, begravet og rådnet op. Det hele hænger på mystisk vis sammen, og den pragtfuldt tøre Robicheaux har ikke andre muligheder end at stikke hovedet ned i den dunstende sump af mysterier og fortiede sandheder.

På vejen møder han den følsomme gangster Babyfeet og et væld af andre interessante skikkelser i det New Orleans, der er tilbage efter orkanen Katrina.

Forlægge til filmen stammer fra romanen af samme navn, skrevet af James Lee Burke.

Instruktøren hedder Bertrand Tavernier, og har en lang karriere bag sig, primært indenfor fransksprogede film. ‘In the electric mist’ er dog et lysende eksempel på at han også gør det godt på engelsk.

Robicheaux er gennemført god, og den helt rigtige at være i selskab med på den mystiske tur gennem Louisianas sumpe. Undervejs bliver hans adopterede datter bortført, og Robicheaux må skrue bissen på.

Tommy Lee Jones leverer en fantastisk, lidt verdenstræt politimand, en rolle, der minder meget om den han havde i Coen-brødrenes ‘No Country for Old Men’.

Nogen kridhvid helt er han ikke, og det er herligt. 

‘In The Electric Mist’ er en af de bedste amerikanske film på festivalen.