Beyond – Premiere 14/4/2011

Leena (Noomi Rapace) i et lykkeligt øjeblik med sin mand (Ola Rapace) i Beyond af Pernilla August. Photo by Rolf Konow - courtesy of Nordisk Film Distribution.

Af Dorte Winkler

Pernilla August, estimeret svensk film- og teaterskuespiller og tidligere gift med den danske instruktør Bille August, debuterer som instruktør med filmen Beyond, som er løst baseret på den svenske roman Svinestierne af Susanna Alakoski. I Finland og Sverige går filmen under samme navn som romanen, men her i Danmark har vi fået den engelske titel af ikke helt gennemskuelige årsager.

Svinestierne refererer til et område i Ystad, et berygtet kvarter hvor filmens hovedperson Leena vokser op i en familie plaget af alkoholisme og vold. Men filmen begynder med den voksne Leena, spillet af Noomi Rapace – bedst kendt i Danmark som Lisbet Salander, hendes rolle i Millenium trilogien. Den voksne Leena har et godt og kærligt ægteskab og to søde småpiger. Det er december måned, og telefonen ringer en morgen midt i familiehyggen med en besked om at Leenas mor ligger for døden i Ystad og at hun gerne vil se Leena. På et øjeblik er Leenas liv ikke bare forandret, men dette opkald og den efterfølgende familietur til Ystad for at besøge mormoren, som hverken døtre eller husbond kendte til, ripper op i gamle nedpressede sår og en barndom som intet barn burde gennemgå.

Indflytning i Svinestierne. Leena (Tehilla Blad) og lillebror Sakari (Junior Blad). Photo Rolf Konow - courtesy of Nordisk Film Distribution.

Med sin vekslen mellem fortid og nutid, afslører filmen hurtigt at Leena ikke bare overlevede sin barndom, men også at selv en traumatiseret pige kan vokse op og skabe en god familie og et godt liv for sig selv. Det er derfor kun mildt interessant at se Leenas voksne reaktioner på moren, barndomshjemmet og de mange minder der dukker op. Men det er nu heller ikke her filmens styrke ligger. Det er i sekvenserne fra Leenas barndom i 1970’erne som slår publikum hårdt og effektivt lige i mellemgulvet og efterlader en knugende sympati, ikke bare for Leena, men for alle børn der vokser op i hjem med druk, vold og uro. Leena, spillet formidabelt af 14-årige Tehilla Blad, der til daglig er balletbarn, forsøger at have en smule kontrol over sit liv ved at skrive ord og deres betydning ned i et hæfte, og beskytte sin lillebror ved at bade ham og holde hans ører under vand så han ikke hører hvad der foregår i værelset ved siden af. Der er dog også kærlighed i familien, og der er pauser i drikkeriet og dermed volden, men det holder aldrig og det er næsten ligeså ubærligt som når det hele eksploderer.

Beyond kan tematisk minde lidt om Thomas Vinterbergs Submarino, der dog er langt mere rå i sin stil og tegner et meget mere dystert billede af konsekvenserne af en svigtet barndom end Beyond. Men Pernilla Augusts debut som instruktør glimrer med rigtig godt skuespil hele vejen rundt, en realistisk og gribende historie med et skarpt blik for barndommen og den tidlige pubertet, og ikke mindst et levende og præcist skildret tidsbillede af 1970’erne i et råt arbejderkvarter.

Ekstra info: Tehilla Blad som spiller Leena som barn, spillede også   Lisbet Salander som barn i Millenium filmene. Leenas lillebror Sakari, spilles af Tehilla Blads lillebror, Junior Blad. Noomi Rapace og Ola Rapace har været gift, men lagde an til skilsmisse i efteråret 2010.