Bien Maja

Denne film er lavet af folk i jakkesæt, der har haft for travlt med at tælle penge til at lave en ordentlig film.

Sidste år skrev Entertainment Weekly en artikel om, at eksistensen af anmeldersider som Rotten Tomatoes og Metacritic.com er med til at forårsage, at man ikke længere kan vide, om ens film vil tjene godt, før den får gode anmeldelser. Før i tiden kunne man skrue en trailer sammen på en bestemt måde og næsten være garanteret en indtægt, men ifølge Entertainment Weekly har anmeldelser en væsentligt større indflydelse på indtjening, end hvad tidligere har været tilfældet. Jeg vil være tilbøjelig til at være enig med dem, men det gælder ikke alle genrer. Actionfilm kan ikke længere slippe afsted uden nogen indsats, men der er desværre stadig bestemte genrer, som folk æder op, uanset hvad de hører om dem. Børnefilm er en sådan genre.

Forældre vil gerne ind og se film med deres børn, og der er kun et lille antal film, de kan se. Derfor er det stadig muligt at sælge billetter kun ved at skrive ”tilladt for alle” på sin film, og det er der desværre selskaber, der udnytter. ’Bien Maja’ er et rigtig slemt eksempel på denne tendens. Og det gør mig så meget vredere at se en film, der bare ikke gider, end det gør at se en film, der prøver men fejler.

UbrugeBIgt plot
’Bien Maja’ følger den lille bi Maja, der umiddelbart efter sin udklækning begynder at stille spørgsmålstegn ved alt i sin kube. ”Hvorfor skal vi gøre det”, og ”hvorfor skal vi være bange for det”, spørger hun glad, og det gør de konservative kræfter i bikuben særdeles utilfredse med hendes tilstedeværelse. Meget hurtigt bliver det klart, at filmen kommer til at handle om, at vi skal være åbne over for verden, samt at alle er gode nok, som de er.

Det er blevet gjort før, men det er trods alt blevet gjort godt før. Problemet er bare, at alt andet i filmen er ligeså standardiseret og dovent som selve pointen. Filmens hovedplot er, at bidroningens rådgiver forsøger at overtage tronen, og at Maja skal redde dagen. Rådgiveren stjæler en meget værdifuld væske, som dronningen ikke kan overleve uden, og det er kun Maja, der ser, hvor hun gemmer den. Problemet er bare, at bidronningens rådgiver bare gemmer væsken et sted frem for selv at drikke den eller at hælde den ud. Hvad værre er: Det bliver ikke engang adresseret, og det fremstilles som et twist, da bidronnings rådgiver har flyttet væsken.

Der er et utal af problemer som dette, og det er alt for tydeligt, at folkene bag har været ligeglade, fordi ”det jo bare er en børnefilm”. Filmen ’Aladdin’ handler også om, at den kongelige rådgiver forsøger at overtage tronen, men forskellen er, at regenten i ’Aladdin’ rent faktisk stoler på sin rådgiver. I ’Bien Maja’ gider bidronningen slet ikke lytte til sin rådgiver, og jeg kan ikke lade være med at spørge, hvorfor hun overhovedet har en rådgiver, hun ikke gider lytte til.

BIllige virkemidler
Plottet i sig selv er nok til at få blodet til at koge, men det bliver kun værre, hvis man fokuserer på filmens virkemidler. Animationsfilm kan være meget stilistisk nyskabende, og selv forholdsvist traditionelle filmstudier som Disney og Pixar bidrager ofte med en masse nye og kreative idéer. Det er derfor super kedeligt at se på de samme fade-to-blacks og crossfades gennem hele filmens spilletid, og det gør det ikke bedre, at animationen er rigtig grim.

3D-animation kan virkelig kun betale sig for de selskaber, der har råd til at gøre det pænt, men ’Bien Maja’ er da ligeglad med, om der findes alternative animationsformer, der kunne have været pænere for samme budget. For det er jo bare en børnefilm…

Hold BIg væk
Stemmearbejdet, humoren, replikkerne og alle karaktererne er også fuldstændig horrible. Det hele er dovent, dumt og ligegyldigt. Jeg kan simpelthen ikke skimte et eneste forsøg på at lave en ordentlig film gennem hele ’Bien Majas’ spilletid. Det er trist, at der stadig findes selskaber, der er så ligeglade med, hvad de skider ud i ansigtet på børn, og hvis du er far, mor eller barn med en sensitiv næse, vil jeg anbefale dig at blive dig langt væk fra ’Bien Maja’.

https://www.youtube.com/watch?v=4VV2AQ-Vw8o