Biutiful – Premiere 25/12/2010

Javier Bardem står ret alene i Biutiful, men spiller smukt. Foto: Nordisk Film

Af Martin Wolsgaard

Biutiful er et medrivende drama, der er instrueret med imponerende troværdighed og et overordentlig stærkt manuskript fra mexicanske Alejandro Iñárritu. Årets stærkeste og mest effektfulde historie, der centreres omkring en enestående og Oscar-værdig præstation af Javier Bardem.

I Biutiful præsenteres vi for en tragisk kærlighedshistorie mellem en far og hans to børn. Javier Bardem spiller rollen som hovedkarakteren Uxbal, der er en mand med mange kvaler. Han forsøger nemlig desperat at få faderrollen, kærlighedslivet, åndelighed, kriminalitet, fattigdom og skyldfølelse til at passe sammen, samtidig med at han diagnosticeres med dødelig prostatakræft. Han er enlig far, da moderen til hans børn er flyvsk og maniodepressiv. Man kan med andre ord roligt sige, at den kære Bardem står i lort til halsen. Og dog kender hans hengivenhed til hans børn ingen grænser, da han agter at efterlade dem med bedst mulige vilkår efter han forsvinder.

Foto: Nordisk Film

Biutiful er en cirkulær fortælling, der ikke som sådan byder på katarsis og frelse for Uxbal og hans børn. Den slutter ved begyndelsen og er altså ingen opløftende fortælling. Tidligere har Iñárritu i 21 Grams beskæftiget sig undersøgende med død som gennemgående tema. Men i Biutiful, særligt i kraft at Javier Bardems tilstedeværelse på lærredet, bliver døden mere et referencepunkt for en spirituel refleksion over den menneskelige eksistens. Døden er med andre ord en katalysator, der motiverer Uxbals efterfølgende handlinger, snarere end en hæmsko. Biutiful handler således ikke primært om, hvordan man dør, snarere om, hvordan man lever. Det lyder muligvis et budskab der er en smule klicheagtigt og plat, men det leveres med så stor emotionel dybde, at man som publikum ikke kan undgå at blive revet med.

Biutiful er en meget mørk film, der bestemt grænser til det deprimerende. Det er derfor svært at give en direkte anbefaling, da et mainstream publikum, nok ikke ligefrem vil nyde nedturen. Men hvis man er interesseret i en historie med mere dybde, end man eksempelvis får i Narnia eller Tron, så er Biutiful uden tvivl det bedste bud.