Bullhead – Premiere 4/4/2012

Matthias Schoenaerts som den aggressive Jacky Vanmarsenille i filmen Bullhead. Photo courtesy of Nordisk Film Distribution.

Når en politibetjents efterforskning omkring salget af illegale væksthormoner til belgiske landmænds kvæg kommer for tæt på, bliver han slået ihjel. Denne virkelige hændelse er Michael R. Roskams film Bullhead løst baseret på. Bullhead, der tager udgangspunkt i den belgiske hormon-mafias undergrund har den forpinte landmand Jacky som omdrejningspunkt.

Jacky, (Matthias Schoenaerts) lærer vi fra begyndelsen af filmen, deler mange ligheder med de tyre han selv opdrætter, netop en voldsom stædighed samt har en svaghed for anabole steroider som han både distributere og tager selv.

Denne afhængighed følger vi uforstående gennem størstedelen af filmen før et flashback figurerer som et afklaringsmoment for tilskueren ved at afsløre et prekært hændelsesforløb fra Jackys barndom. Efter dette glimt af fortiden breder der sig en følelse af accept der ligeledes er akkompagneret af medfølelse for denne barske og tungsindige mand. Herefter pendulerer filmen mellem at være lettere vemodig og voldsomt tragisk.

Filmen der omhandler denne traurige underverden og kriminalsamfund udspiller sig i landlige forstæder i Belgien og på paradoksalt vis bliver alt det idylliske og pittoreske fra dette fredfyldte område inkluderet i filmen som en skarp kontrast. Billedligt formidler disse naturlandskaber en skrøbelighed og sårbarhed som Jacky besidder samtidig med at forstærke den voldsomme dramatik der også er til stede i filmen. Bullhead forstår at fremhæve og balancere det naturlige blandt det artificielle både i portrætteringen af dette mikrokosmos af en smeltedigel samt vise at netop den kombination også befinder sig i vores uigennemtrængelige hovedperson. På lydsiden er musik og overdrevne lydeffekter benyttet yderst sparsomt. Derimod etablerer de lange stille sekvenser, kun afbrudt af tung vejrtrækning, brægen og fuglekvidren, samt de naturlige lokaliteter den stemning der pryder majoriteten af filmen

I Bullhead favner tematikkerne bredt og er lidt af en genrehybrid med sine thriller-lignende momenter, humoristiske indslag og sideløbende politihistorie. Matthias Schoenaerts fremragende præstation i rollen som den dyriske Jacky samt skildringen af hans dramatiske udvikling fra dreng til mand gør Bullhead yderst seværdig.

Af Natalie Useche