Cph Dox – Brian Eno / Inside Job / Tommy

Cph Dox er i fuld gang og Nosferatus udsendte på festivalen vil løbende skrive anbefalinger af visningerne . Her er de 3 første. God festival!

Brian Eno: Another Green World / My Melody

En ener inden for musikverdenen bliver portrætteret i Brian Eno: Another Green World / Photo courtesy of Cph Dox

Af Jonas Kim Jakobsen

Brian Eno er lidt af en troldmand inden for musikkens verden. Han har arbejdet som producer for nogle af de største navne inden for musikverdenen gennem de sidste 30 år, så som Talking Heads, U2 og Coldplay. Han har været med til at skabe en helt ny genre; ambient music og lavet musik til utallige film.

I Another Green World møder vi manden, som utallige bands ville ønske at indspille med, bosiddende i et mindre studie i en lille hyggelig engelsk landsby. I stedet for, kronologisk at beskrive, hele Enos lange spændende karriere, beskæftiger filmen med ham selv som person og hans tanker om musik, og det er ikke så lidt spændende. Brian Eno er bla. meget optaget af matematik, og om hvordan den og computere kan bruges til at skabe musik.

Man får nu også lidt at vide om Enos opvækst, at han f.eks. stammer fra en lang række af postmænd, der alle havde stærke hobbyer i deres fritid. Engagementet har han arvet, og det er interessant og stimulerende, at se en mand, der har beskæftiget sig med musik i så mange år, stadig være så passioneret og nysgerrig anlagt til sin store interesse. Filmen er guf for fans, men er også anbefalelsesværdig for folk, der endnu ikke har stiftet bekendtskab med manden. Man er i hyggeligt og inspirerende selskab hos Brian Eno.

Filmen bliver vist sammen med den korte film My Melody, der følger en gruppe sigøjnermusikere, og de problemer de oplever politisk og socialt på Balkan. Filmen er ikke specielt flot lavet. Den er til tider decideret kikset i sit forsøg på at fortælle sin historie på en fængende måde. (Det hjælper nok heller ikke, at denne anmelder har en vis aversion mod balkanmusik). Flere folk begyndt at forlade biografen kort tid inde i My Melody, og jeg fortryder, at jeg ikke selv gjorde det samme. Heldigvis er Brian Eno: Another Green World en tur i biffen værd i sig selv.

SØNDAG 7/11 KL. 19:00 DAGMAR TEATRET
LØRDAG 13/11 KL. 23:59 GRAND TEATRET
SØNDAG 14/11 KL. 21:45 GLORIA

Inside Job

De magtfulde wallstreet pengemænd ser måske fortrødningsfulde ud på dette billede, men der ikke meget der tyder på det i Inside Job / Photo courtesy of Cph Dox

Af Jonas Kim Jakobsen

I Indside Job er det med at spidse ørene for at følge med. Filmen fortæller den rystende historie om hvordan Wallstreet i 2008 kastede verden ud i den største økonomiske katastrofe siden 30’erne. En krise hvis konsekvenser vi stadig mærker efterskælvene efter, og som vi sandsynligvis kommer til de næste mange år frem i tiden .

Instruktøren Charles Ferguson har gjort sit forarbejde grundigt og interviewet en lang række af de involverede, i hvert fald dem som har indvilliget i at medvirke, for de virkelige skurke nægtede selvfølgelig. Filmen er delt op i 5 akter, som gør det nemmere at forstå den komplekse situation som vores globale økonomi befinder sig i. Vi får sat krisen  i et historiske perspektiv, kigget på dens ofre, som selvfølgelig altid er dem nederst i fødekæden, men først og fremmest fokuserer Inside Job på dem der foresagede krisen. Man får et indblik i, hvad der driver disse wallstreethajer, og det er ikke for sarte sjæle, eksempelvis  får man et indblik i hvordan mange  er styret af et kokain misbrugog hyppige besøg ved prostituerede.

Det er tragisk at høre om, hvordan en flok pengegriske kokain påvirkede  pengemænd kaster verden ud i en monumental økonomisk krise , for så efterfølgende at se  hvordan Præsident Obama sætter de selv samme folk til at rydde op efter den. Lidt ligesom at lade en flok ræve passe  sine  høns. Det er egentligt ikke en historie, man har lyst til at kende , men det er nødvendigt, at vi får øjnene op for, hvad der egentlig foregik, om ikke andet for at det ikke skal ske igen.

ONSDAG 10/11 KL. 16:40 70 KR. GRAND TEATRET
LØRDAG 13/11 KL. 14:15 70 KR. CINEMATEKET

Tommy

En disco darling! At Tommy Seebach besad både charme og talent i sine unge dage er unægteligt efter at have set Tommy / Photo courtesy of Cph Dox

Af Jonas Kim Jakobsen

I 80’erne var der ingen der var i tvivl om, hvem Tommy Seebach var. Spørger man de unge i dag, vil mange nok ryste på hovedet, og i stedet referere til hans søn Rasmus Seebach. Begge medvirker (den ene posthumt) i denne veludførte dokumentar om Tommy Seebachs succesfulde karriere i slut 70’erne, og som fortsatte op i gennem 80’erne, samt den lange nedtur, der startede i 90’erne og som førte frem mod hans alt for tidlige død  i 2003, kun 53 år gammel.

Selvom man måske ikke er stor fan af Tommy Seebachs musikalske output, er Tommy en seværdig film. Den fortæller  på en medrivende og meget menneskelig vis  historien om Amagerdrengen, der tidligt oplevede succes i hans første band Sir Henry & His Butlers, og senere med  Grand Prix hits så som ’Disco Tango’ og  ’Krøller Eller Ej’. Han finder tidligt sit livs kærlighed og stifter familie, som kommer til at betyde alt for ham. Familien og vennerne fungerer som fortællere i filmen i form af veludførte og rørende interviews. Det hele er klippet sammen ved hjælp af en lang række af gamle klip fra de Melodi Grandprix han deltog i (flere hylende morsomme i deres smagløshed!), samt en masse privat optagelser af Tommy selv, der havde en hang til at optage  familien på video.

Nedturen for Tommy er lang, hvilket man bl.a. oplever i filmen ved at se den tidligere Grand Prix stjerne  spille op i det ene stor center efter det andet, for at kunne betale en større gæld af. Filmen fungerer godt, fordi hans familie er gode fortællere, og fordi de mange klip er velvalgt af instruktøren Sami Saif, der fortæller Tommys meget tragiske, historie med respekt og nærvær.

ONSDAG                      17/11 KL. 19:00                      70 KR.                      GRAND TEATRET

Samt Danmarks premiere d.17/11