CPH PIX: distancerede polske teenagere distancerer publikum

Dag 11 på CPH PIX bød på en polsk teenagethriller i Grand og efterfølgende interview med instruktøren.

’The Word’ er en polsk film, som handler om pigen Lila. Vi møder Lila umiddelbart efter hun er gået fra sin kæreste Janek, fordi han kyssede med en cheerleader fra deres fælles skole. Janek er helt fortabt uden Lila, og fortæller hende, at han vil gøre hvad som helst for at de kan være sammen igen. Lila siger, at der kun er én ting, der kan rette op på det, han har gjort. Janek skal slå cheerleaderen ihjel.

Instruktøren Anna Kazejak fortalte efter visningen, hvordan filmen var blevet inspireret af en lignende hændelse i Sverige for nogle år siden. Hun var interesseret i at vise, hvor overlegen hovedpersonen Lila føler sig – og hun indrømmede da også smilende at være inspireret af Dostojevskij;  i særdeleshed hans roman ’Forbrydelse og straf’.

’The Word’ er både en spændingsfilm, idet vi ikke ved om Janek vil gå med til Lilas ultimatum og blive morder, og på samme tid et karakterstudie af Lila. Hun er på kollisionskurs med hele verden, og vi oplever konfrontationer med både hendes mor, hendes far og moderens kæreste. De vil hende det bedste, men hun skubber dem alle væk. Hun føler sig på én og samme tid overlegen og skræmt – en gud og en lille pige.

’The Word’ fokuserer meget på den distancerede ungdom, men det var svært for mig at blive rigtig interesseret i det, da jeg synes, vi har set så meget til emnet på film i de seneste år. Det flyver rundt om ørerne på os med sms’er, e-mails og Skype-opkald, men efter et stykke tid bliver det trættende at se på.

Skuespilspræstationerne er gode, og filmen er flot lavet i det hele taget, men det er som om den holder publikum en smule på afstand hele vejen igennem.

Hvis man ønsker at se ’The Word’, kan man gøre det den 22. april i Gloria.