Ctrl-Alt-Delete: ’Silicon Valley’ genstarter samme fortælling i sæson 6

Copyright: HBO

Same, same but different. Virksomheden Pied Piper oplever samme udfordringer som altid, men alligevel bliver jeg hængende ved skærmen. Den humoristiske gruppedynamik får den cirkulære handling til at være underordnet.

It-gutterne fra tech-nørdernes Mekka, Silicon Valley, er rykket et skridt nærmere målet. De er gået fra garage-startup til mellemstor virksomhed med den elskværdige über-nørd Richard Hendricks som CEO. Pied Piper har fået et hovedkontor, mange ansatte og et ordentligt tekøkken. Formålet med virksomheden er at skabe ”et nyt demokratisk, decentraliseret internet” – og det viser sig at skabe en del udfordringer.

Djævlen ligger i dataen
I sæson 6 er brugerdata, kunstig intelligens og digital overvågning brandvarme emner. I første afsnit ser vi Richard, der ser næsten præsidentiel ud, mens han flankeret af sikkerhedsvagter ledes ind i en retssal. Her lover han i god tro, at Pied Piper ikke opbevarer data fra sine brugere. Det viser sig dog hurtigt, at det står anderledes til.

Det er altid ét skridt frem og to skridt tilbage for Pied Piper. Problemerne kører trættende i ring, men karakterarbejdet får serien til at flyde ovenpå. Vi har tørre og sadistiske Gilfoyle, hvis selvtillid aldrig fejler noget. Ambitiøse, men uheldige Dinesh. Han er Gilfoyles største fan, men det indrømmer han aldrig! Richard, der er en garanti for akavede momenter, og sidst men ikke mindst, finurlige Jared.

Til kamp mod tech-verdenens Sauron
Højrøvede karakterer som konkurrenten Gavin Belson (en Steve Jobs-type) bliver konstant portrætteret i et uflatterende lys. Han er i sæson 6 endnu en gang håbløs ensidig og gennemgribende morsom som ”den onde mand i tech-industrien”.

Seriens fornemmeste tjans er at påpege disse tech-mastodonters forfald til flossede klichéer om social ansvarlighed som salgsargument. Den selvretfærdige idé om, at it-selskaber gør verden til et bedre sted ved at sælge apps og systemer, udfordres gang på gang i serien.

I det modsatte ringhjørne finder vi Richard, der som en anden Frodo Baggins agerer ”the chosen one”. Han har algoritmen til at skabe et decentraliseret internet (og derved overkomme Gavin), men han har hverken karismaen eller overtalelsesevnerne til at få det til at lykkes.

Det er derfor en utaknemlig opgave, han står overfor, men sammen med sine venner forsøger de gang på gang at overkomme ”det onde” i it-branchen.

Historien om den lille mand mod den store spiller på markedet fungerer strålende. It-gutterne holder fortsat niveauet højt i sjette og sidste sæson af ’Silicon Valley’.