Easy A – Premiere 3/2/11

Plaktaen til Easy A. Foto: Sony Pictures

Nicolai Meldgaard Eskesen

Ud fra første indtryk af plakat og trailer for Easy A, der har den kommende stjerne Emma Stone i hovedrollen, kan man nemt forledes til at kategoriserer filmen som endnu en utålelig teenagekomedie bestående af nedringet humor og en stereotypisk beskrivelse af den amerikanske high school, hvor enhver har sin egen klikke og vilde fester holdes i bortrejste forældres hus.

Olives bekender sig til publikum og webloggen. Foto: Sony Pictures

Med den nedskrevne sætning: ”The rumor-filled totally false account of how I ruined my flawless reputation” starter filmen Easy A med Olive Penderghasts (Emma Stone) bekendelse til os tilskuere eller rettere sagt sin weblog. Hun har nemlig løjet om sin dyd, som min gamle bedstemor ville have sagt det. Set i flashbacks møder vi Olive og veninden Rhiannon (Aly Michalka). hvor sidstnævnte er meget optaget af Olives tilsyneladende frække aftale den kommende weekend. At dette er en løgn illustreres underholdende i en serie af korte klip med ”højdepunkter” fra Olives weekend hjemme på sit værelse. Efterfølgende vil den sladderhungrende Rhiannon vide alt og nærmest inden hun kan nå at sige rygtebørs, ved over halvdelen af skolen, at Olive har været sammen med en fyr på første date!

Easy A er en film bygget på det klassiske værk af Nathaniel Hawthornes The scarlett letter, hvor titlens flammende bogstav refererer til det A, hovedpersonen Hester Prynne tvinges til at bære, efter at hun beskyldes og fordømmes som en hore(Adulterer). Hvis man som denne anmelder er skyldig i ikke at have læst bogen, serverer filmen et underholdende referat krydret med stikpiller til Demi Moore og hendes præstation i filmfortolkningen af værket fra 1995.

Med en struktur inddelt i fire kapitler serverers Emma vi for Olives korte karriere gående fra naboen anonyme datter til den mest berygtede kvinde på skolen. Et rygtebål hun selv er med til at putte benzin på, da hun hjælper skabshomoen Brandon (Dan Byrd) med at blive i skabet, så at sige. Snart er rygterne ude af kontrol og Olive må se sig selv antastet af fyre, som imod betaling får lov til at sige som filmens tagline ”Let´s NOT and say we DID” indikerer. At de har været i seng sammen.

Olive og hvad der i virkeligheden skete den weekend. Foto: Sony Pictures

Easy A er med sin ultraskarpe og hurtige humor en forvekslingskomedie såvel som samfundssatire, der med bibeholdelsen af Hawthornes tematiske kredsen om puritanismens væsen og rygtets magt, glimrende viser hvordan den amerikanske nypuritanismes dobbeltmoral lever i bedste velgående. Samtidig fungerer filmens metalag med de allerede nævnte referencer til Hawthorne og en lang række af John Hughes 80´er film som bl.a. Sixteen candles,The Breakfast club og Weird science. Grunden er at henvisningerne ikke forstyrrer handlingen, men kan nydes med eller uden referencekendskab.

Endelig er Emma Stone i hovedrollen en fryd som den ”promiskuøse” Olive. Mest af alt, fordi hun formår at styre rollen og dermed filmen væk fra den lange række af stereotypiske beskrivelser genren er kendt for. Easy A er i den grad en A-klasse film, der sprudlende vittigt fortæller en utrolig underholdende historie om sex, dyd og rygter. Og ikke mindst hvordan man kommer af med det sidste, bevarer det andet og forhåbentlig får masser af det første!