En ny chance til Larry Crowne – premiere 25/12/2011

Gugu Mbatha-Raw og Tom Hanks i rollerne som Talia og Larry © Filmcompagniet - SF Film og Twentieth Century Fox.

Af Frederik Schelde-Jensen

Larry Crowne (Tom Hanks) arbejder i et supermarked, og bedst som han tror, at han skal udnævnes til månedens medarbejder, fyres han. Crowne har ingen uddannelse, men har været i sælgerbranchen siden han vendte hjem fra militæret som ung. Og det er netop Crownes manglende uddannelse, som gør udfaldet: At der ikke er nogen uddannelse at bygge videre på, gør Crowne værdiløs. Derfor beslutter den fritstillede Crowne sig for at begynde på universitetet.

Crowne vælger Rethoric 217 for at lære kunsten at overbevise gennem det talte sprog, og et økonomihold. På økonomiholdet møder Crowne den imødekommende og frigjorte Talia (Gugu Mbatha-Raw), og bliver hurtigt venner med hende og en del af hendes og hendes venners scooterfællesskab. Underviseren på Rethoric 217, Mercedes Tainot (Julia Roberts), har tydeligvis mistet lysten til at undervise, mistet lysten til sit ægteskab, men ikke lysten til alkoholen. Midt i hendes deroute får hun dog øjnene op for Crownes forvandling, og imellem de to udspiller der sig sød musik.

En ny chance til Larry Crowne er en fin komedie. Ikke mere, ikke mindre. Selvom det andetsteds er beskrevet, at Hanks har haft ideen til historien i mange år, vidner filmen ikke om at have været bearbejdet over en længere periode. Plottet er godt nok – en art mental genfødsel gennem en genoplevelse af ungdommen, men bedre er plottet heller ikke, og det hele er ligesom set før.

Alt i filmen synes at læne sig op ad devisen om den gyldne middelvej: Hanks og Roberts spiller fint nok, handlingen er fin nok, og de humoristiske sekvenser er også fine nok. Men de dybe følelser, og det på samme måde dybtfølte skuespil, udebliver til fordel for det gennemsnitlige. Dét, som bare er ”fint nok”. En lille morsom detalje er dog introen til filmen. Den kombinerer på sjov vis de (kedelige) skuespilnavne, med en række sjove sekvenser med Hanks som Crowne.

Men ingen film når særlig langt uden en konflikt. Og en sådan findes ikke i En ny chance til Larry Crowne. Der er ikke noget, som truer Crowne i at opnå dét, han gerne vil: at bestå Rethoric 217 så han kan komme tilbage på arbejdsmarkedet. Den eneste konflikt som udspilles, er mellem Tainot og hendes mand, som så til sidst ender i en skilsmisse. Og den konflikt er ikke engang særlig seriøs eller dominerende. Men, man kan indvende, at dette jo er en komedie, og at hvis publikum efterspørger seriøse skilsmisser, bør de se Nader og Simin.

En ny chance til Larry Crowne er en komedie, som er fin nok. Ikke mere, ikke mindre.

Filmen har premiere den 25. december i København, Lyngby, CinemaxX i Odense og i Århus.