Første dag i resten af dit liv – Premiere 20/11 – 2009

Duval-familiens forældrepar - Photo courtesy of Miracle Film Distribution
Duval-familiens forældrepar - Photo courtesy of Miracle Film Distribution

Af Kristian Rømer Pedersen

Titlen på denne franske film er heldigvis misvisende, og der gemmer sig en fin film bag den lommefilosofiske titel. Filmen har været en stor succes i Frankrig, hvor over 1 million har set filmen i biografen. Og det forstår man godt, for Første dag i resten af dit liv er en lettilgængelig, hvilket bestemt er positivt ment, og underholdende film, der forkæler sit publikum med en intelligent og poetisk fortælling om noget så vedkommende som familielivet.

Hovedpersonerne i dette familiedrama er Duval-familien. Vi følger familien gennem tyve år, men præsenteres kun for fem enkelte dage, hvor hver dag har en sin egen lille fortælling med en af familiens fem medlemmer som hovedperson. Hver af de fem dage er en nøgledag i et af familiemedlemmernes liv, der siger noget særligt om denne person, men også om resten af familien. Vi følger den ældste søn Albert da han flytter hjemmefra, datteren Fleur, der er midt i et teenagekaos af forvirrende følelser, moderen Marie-Jeane, der bøvler med en midtvejskrise, den anden søn Raphaël der forelsker sig og  faderen Jacques, der kæmper med et vanskeligt forhold til sin far. Alt sammen behandles med resten af familien som aktive deltagerer, der på den ene side er medskaber af personernes problemer og på den anden side er en uundværlig hjælp.

Filmens fortælleform er en lille genistreg fra instruktøren Remi Bezançons side. Der er tid til at dvæle ved enkelthændelser i personernes liv, og man bliver samtidig præsenteret for en større fortælling, der siger noget universelt om at være en del af en familie. De fem dage fungerer ikke kun som enkelthistorier men også som en samlet historie, der fortæller mere end de fem historier hver for sig.

Der er altså ikke meget dårligt at sige om Første dag i resten af dit liv og heller ikke skuespillet kan der sættes en finger på. Alle karakterer er overbevisende og troværdige. Man lever sig ind i personernes problemer og har sympati for dem selv når de bærer sig dumt ad. Filmen er i besiddelse af en god blanding af humor og melankoli, hvilket resulterer i en både alvorlig og livsbekræftende film.

Alt i alt er Første dag i resten af dit liv måske ikke årets filmoplevelse, men den er bestem et behageligt bekendtskab, der på fin vis behandler, hvorledes familien er en både begrænsende og berigende størrelse.

4 ud af 6 stjerner.