Foxtrot

Samuel Maoz får sit store internationale gennembrud med Foxtrot, som på mange måder er en film om krig, men som ligeså meget er et stærkt familiedrama.

’Foxtrot’ er en israelsk film, der handler om familien Feldmann. Den består af Michael og Daphna, samt de to børn Alma og Jonathan. En tidlig morgen ringer det på døren hos Michael og Daphna og udenfor står to soldater, som fortæller at deres søn er død under sin tjeneste for den isrealske hær. De to forældre reagerer meget forskelligt og mens Daphna får en beroligende sprøjte, går Michael rundt i lejligheden i en blanding af desperation og sorg. Det skal dog vise sig, at de skal gå meget mere igennem, og at de skal finde ud af at gå igennem de blandede følelser sammen.

’Foxtrot’ er skrevet og instrueret af Samuel Maoz, som ikke har den store erfaring fra tidligere produktioner, men som virkeligt slår sit navn fast med denne film. Han formår at lave en film, som både har elementer af gyser/thriller/suspense og samtidig er et virkeligt smukt og rørende familiedrama. Det er en virkeligt stærk præstation, som let kan falde til jorden og blive enten rodet eller forvirrende, men Maoz har på fineste vis lavet en virkelig velskrevet og velinstrueret film.

Skuespillerene leverer præstationer som løfter filmen
Der skal også være ros til skuespillerne Lior Ashkenazi som Michael, Sarah Adler som Daphna, Yonaton Shiray som Jonathan og til sidst Shira Haas, som spiller Alma. De løfter filmen og giver alle meget smukke og stærke præstationer. De er tredimensionelle figurer, som virker rigtige og viser følelser, som virker troværdige. Især er de mange scener i familien Feldmanns lejlighed gør, at filmen også bliver et smukt kammerspil. I disse scener er filmen kun båret fremad af skuespillet og den virkeligt velskrevne dialog, og det bliver aldrig kedeligt i disse sekvenser. Hele vejen igennem filmen sidder tilskuerne på kanten af sædet og venter på, at et nyt og uforudsigeligt tvist vil komme og ryste forældrene og seeren.

Filmen er også både er flot filmet og klippet. Desuden er musikken meget stemningsfuld og smuk. ’Foxtrot’ var da også Israels bud på en Oscar-film til dette års awardshow, og det er svært at forstå, at den ikke endte med at blive nomineret.

Den har derudover en række priser med sig fra andre festivaler og er blevet godt bedømt i hele verden. Der er i det hele taget ikke rigtigt noget negativt at sige om ’Foxtrot’, da den er et smukt og rørende mesterværk.