Frost

Frost er Disney studiernes seneste skud på en efterhånden velvoksen stamme af animerede eventyr med prinsesser i hovedrollen. Her i den nyeste versionering får vi endda to. Den lyshårede Elsa og hendes lillesøster Anna. Disse vokser op adskilt fra hinanden efter at Elsa uforvarende ved filmens begyndelse kommer til at såre Anna med hendes magiske kræfter. Hun kan nemlig fryse ting til is.  

Juletiden er fyldt med traditioner såsom Disneys juleshow på DR, og på sin vis er det passende at Disneys seneste animationsfilm Frost får premiere til Jul. Ikke alene udspiller det meste af filmens handling sig i et frossent vinterlandskab kaldet Arendal, men derudover er filmen på mange måder en reetablering af Disneys varemærker såsom ørevenlige musicalnumre, sjove bifigurer og en historie bygget på et klassisk eventyr nemlig H.C. Andersens Snedronningen.

Anna (Kristine Yder Eriksen) og Elsa (Maria Lucia Heiberg Rosenberg) er prinsesser af Arendal og ved filmens begyndelse leger de to sammen, idet at Elsa tryller snebunker og isskulpturer frem til Annas begejstring. Ved et uheld kommer Elsa til at strejfe Anna med sin magi, og kongen og dronningen må opsøge magisk assistance hos nogle venlige trolde for at redde Anna. Derefter isoleres de to for at beskytte Anna, men adskillelsen plager dem begge ikke mindst Elsa som bliver stadig mere bekymret for om hun kan styre sine kræfter. En bekymring der tager til da forældrene tragisk omkommer på havet og hun nu har udsigt til at skulle overtage tronen på når hun bliver voksen.

Da Elsa på sin 18 års fødselsdagsfest, hvor folk fra nær og fjern er indbudt til hendes kroning, sker det uundgåelige. Hun mister kontrollen foran alle de indbudte gæster, da Anna fortæller hende at hun vil giftes med prins Hans som hun lige har mødt. Konfrontationen mellem de to søstre ender med at Elsa flygter op i bjergene, men først efter at hendes kræfter er løbet løbsk og har dækket hele landet i is og sne. Anna er fast besluttet på at finde og blive venner med sin søster igen og forklare at hun virkelig elsker den fremmed prins. Alene rider hun ud men får dog hurtigt følgeskab af ishuggeren Kristoffer (Kenneth Christensen) og hans bedste ven rensdyret Svend, samt den magiske snemand Olaf (Martin Brygmann) der elsker varme kram og drømmer om sommer. Undervejs udvikler venskabet sig mellem Anna og Kristoffer og spørgsmålet er om Annas første kærlighed til prins Hans kan stå distancen specielt da flere af de indbudte kongelige gæster viser sig at have knap så ædle motiver for at hjælpe de to prinsesser af Arendal.

Tradition & fornyelse

Frost der er meget løst inspireret af H.C. Andersens gamle eventyr om Snedronningen, er en fin forening af tradition og fornyelse af Disneys lange række af prinsesseeventyr tilbage fra Snehvide, Askepot til Mulan og senest Rapunzel i To på flugt. Med to kvindelige hovedpersoner, der hver for sig skal finde deres ståsted i livet ved at tackle angst for egne evner og naiv godtroenhed på andres motiver, er denne Disney film sine steder næsten feministisk i sin portrættering, hvor ikke mindst filmens klimaks har et kærkomment og overraskende twist, som dog ikke skal røbes her.

Med Frost er man garanteret god solid julefamiliehygge som nok skal få en del til at synge med på de fængende musiknumre, grine af det komiske makkerpar Svend og Olaf samt føle med Anna i hendes forsøg på at genforenes med sin søster. Og så får man, hvis man løser billet til en 3D visning af filmen, oven i købet en lille ekstra gave i form af en forfilm, hvor en af Disneys gamle tegnefilm om Mickey Mouse har fået en kærlig opdatering!