Hjerter dame

Lige i halen på OK18 og første maj bydes vi indenfor bag facaden til LO-motorens kvindelige maskinmester.

Lizette Risgaard har været aktiv i fagbevægelsen siden hun fyldte 20. På mange måder er fagbevægelsens hendes liv. I 2007 blev hun næstformand under Harald Børsting, der havde brug for en kvindelig håndlanger af politiske årsager. Om end de begge var dedikerede Socialdemokrater, var der få varme følelser imellem dem, et faktum Børsting aldrig var bleg for at slå fast. Hans efterfølger blev Lizette med 75% af stemmerne til LO’s kongres i 2015. Fagbevægelsens første kvindelige formand kom hurtigt i mediernes søgelys, da hun på én gang afskedigede hele LO’s bestyrelse, der modsat LO’s medlemmer aktivt modarbejdede hende. Omtrent her starter ’Hjerter Dame’.

Make arbejdsmarkedspolitik great again!
Kvinderne bag denne film er de to erfarne dokumentarister Mette-Ann Scheperlern og Louise Detlefsen, der med rette identificerede Lizettes mulige valg til formand i 2015 som en historisk begivenhed. Med velkomponerede billeder og effektivt soundtrack af bl.a. Jonas Struck – en af dansk films helt store komponister, har de to kvinder skabt en dokumentar hvis udtryk er inspireret af ’Borgen’ og ’Kongekabale’. Det er så absolut positivt. I en tid hvor fagbevægelsen i mange år har virket gradvist mere og mere uinteressant og ”usexet”, i hvert fald målt på faldende medlemstal, fremstår den her med al den indflydelse, intrige, magt og betydning som den jo reelt stadig har.

Men fokusset er og bliver på Lizette som person. Det underholdende og interessante blik på forkvinden bag facaden lader sig dog vente på sig; de første 30 minutter er mere eller mindre ren mikrofonholderi hvor den erfarne fagforeningsveteran med hård hånd styrer, hvad dokumentaristerne får lov at se og høre. Man får indtryk af en exceptionelt dygtig leder og iscenesætter, der ved hvilke navne hun skal huske, hvordan pressen håndteres og hendes personlige historie skal fortælles overfor kameraet. Fagforeningshadere vil med garanti finde denne del irriterende.

Forligsinstitutions-blues
Efterhånden som de private overenskomstforhandlinger anno 2017 eskalerer og nætterne bliver lange i forligsinstitutionen, begynder glansbilledet dog at krakelerer. Stress og søvnmangel dulmer Lizettes kontrol over hendes eget selvbillede, og baglandet begynder at slå revner da 3F’s medlemmer bliver smidt under bussen for at redde en bedre aftale til resten af medlemsorganisationerne. Det er her ”kødet” på filmen virkelig sidder!

I sidste ende er ’Hjerter Dame’ et velproduceret karakterstudie af en af Danmarks mest magtfulde kvinder, der desværre ikke kommer helt så langt under huden, som man måske kunne håbe. Der er dog stadig masser af interessante øjeblikke under overenskomstforhandlinger og samtaler med politikere, der er er med til at cementerer Lizette som en knaldhamrende dygtig formand.

Man skal have et decideret ambivalent forhold til arbejdsmarkedet og den danske model, hvis man skal kede sig til denne film. På den anden side kan der ikke herske tvivl om, at fornøjelsen ved filmen vil stige eksponentielt, jo mere man hader/elsker fagforeningsvældet.

Foto: kino.dk