Hundredefodsrejsen

Integration gennem haute cousine
I ’Hundredefodsrejsen’ møder vi familien Kadam, der efter at være flygtet fra Indien, ender i det maleriske Sydfrankrig grundet et ødelagt bremsekabel. Familien Kadam leder efter et nyt hjem til både dem selv og deres indiske restaurant. For sønnen Hassan (Manish Dayal) har arvet sin mors kunstneriske gener i et køkken. I landsbyen St-Antonin-Noble-Val finder Papa Kadam (Om Puri) et sted at åbne familiens nye restaurant. Overfor familiens nye restaurant ’Maison Mumbai’ ligger Michelin-restauranten ’Le Saule Pleureur’ ledet af den konservative Madame Mallory (Helen Mirren), der ikke ligefrem bifalder de nytilkommende orientalske indtryk af krydderier og Bollywoodmusik; dermed er der lagt i ovnen til en klassisk restaurantkrig.

Udsøgt krydderiblanding
’Hundredefodsrejsen’ er dog langt mere end blot en film om fjendskab mellem to restauranter. Det er en film om mad, integration, kærlighed og personlig udvikling. Disse temaer formår instruktør Lasse Hallström (Chocolat, Mit liv som hund m. f.) at præsentere på en både delikat og appetitvækkende måde. Helen Mirren og Om Puri virker som skabte til rollerne som Madame Mallory og Papa Kadam, deres kemi kommer særligt til udtryk i de mange korte spydige dialoger. Billedmæssigt er ’Hundredefodsrejsen’ en lækker ret at få serveret. Kombinationen af æstetiske sydfranske shots og Bollywood-inspirerede klipninger efterlader intet andet at ønske end en hagesmæk, for det skal ikke være nogen hemmelighed, at selv det mest kræsne menneske vil gå savlende igennem denne film.

Manglende umami
Det eneste krydderi ’Hundredefodsrejsen’ synes at mangle er en reel konflikt, i den forstand er den er en klassisk feel-good film, men det er jo også tiltrækkende en gang imellem blot at føle sig underholdt og nyde en god fortælling. Alligevel er der elementer i filmen, der fortjener en større opmærksomhed, bl.a. superkokken Hassans alkoholiske tendenser i Paris og et hadsk racistisk motiveret brandangreb på ’Maison Mumbai’. ’Hundredefodsrejsen’ er en vidunderlig hjertevarm og ukompliceret film med en udsøgt velskreven dialog, fransk/indisk charme og inspirerende madscener. Besøg St-Antonin-Noble-Val i filmen, og kombinér dette med et besøg på en god fransk eller indisk restaurant lige efter filmen, ellers garanterer jeg, at du går hungrende i seng.