Hvorfor du ikke behøver se ’The Old Guard’

Copyright: Netflix

Hvad der ved første øjekast lader til at være en standard actionfilm som alle andre, viser sig at være netop det på trods af ihærdige forsøg på at skille sig ud fra mængden.

Den skytiske kriger Andromache bevæger sig igennem en befærdet baazar i Marokko. For alle andre ligner hun blot en kortklippet Charlize Theron, men i virkeligheden er hun en tusind år gammel kriger. Sammen med sin lille gruppe lige så udødelige lejesoldater, redder hun mennesker over hele verden.

’The Old Guard’ er, som så mange andre film og serier for tiden, baseret på en graphic novel. Desværre bliver den interessante fortælling om udødelige krigere begravet i elementer fra en lidt kedelig actionbasker. Actionscenerne er fine, selvom de ikke udnytter karakterernes særtræk til det fulde.

Der fortælles for meget og for lidt
Mellem filmens actionscener er der en del fortællende scener, hvor karaktererne uddybes. Udover Andy (Andromache, spillet af Charlize Theron) er der en napoleonsk franskmand Sebastian, tempelridderen Nicky og hans saracenske elsker, Jay. Heldigvis kommer der tidligt en ny udødelig til flokken, Nile (Kiki Lane), som fungerer som god undskyldning for at forklare, hvordan det hele virker.

Desværre fortælles der for meget baghistorie til at holde udødeligheden mystisk, men for lidt til at vække interesse i denne alternative verden. Der er ikke nogle religiøse eller folkloristiske undskyldninger for deres situation, men heller ikke videnskabelige. Der bliver gjort brug af flashbacks, men de er kortvarige og uklare, hvilket ellers have været en god mulighed for at forklare, uden at fortælle.

Gode intentioner
Selvom ’The Old Guard’ på overfladen ligner enhver anden moderne skydefilm, prøver den faktisk at være alt andet end det. Castet er vidunderligt mangfoldigt, med mange hudfarver og et homoseksuelt par som heltene (dog er tre af de nuværende udødelige på holdet ret hvide). Det ser man ikke tit i den slags film, hvilket man burde.

Manuskriptet er skrevet af forfatteren bag den oprindelige graphic novel, Greg Rucka. Det ligner en tro oversættelse til film, men den stiliserede tegnestil og flotte billeder er ikke til at finde. Der kunne være taget mange interessante teknikker i brug for at gøre filmen mere interessant at se på, men den ser ud til at være lavet over en generisk skabelon.

Glæd dig til toeren
I sidste ende tilføjer filmen ’The Old Guard’ ikke noget nyt til verdenen. Det er blot endnu en Netflix-film, man får scrollet forbi i deres gigantiske katalog. Hvis de laver toeren, som der stærkt lægges op til i slutningen, så matches dens originale idé forhåbentlig med mere originalt filmsprog.