In Bruges premiere 5/9-08

Selv dværge kan være usympatiske når de er skæve! Foto Camera Film

Hvad får man hvis man kombinerer to hitmen på coke med en racistisk dværg, et par hollandske ludere og en idyllisk turistby i Belgien? Tjah, noget så underfundigt som en kynisk comedy noir med et twist af thriller, der har tendens til at kritisere alt hvad der repræsenterer USA.

In Bruges handler om de to irske hitmen Ken og Ray, spillet af henholdsvis Brendan Gleeson og Colin Farrell, som ankommer til middelalderbyen Bruges, på dansk kendt som Brügge. Her skal de forholde sig undercover indtil Harry, deres boss, ringer til dem. Hver især har de deres holdning til at befinde sig i denne utroligt smukke belgiske by, og dette afføder bl.a. kyniske vittigheder om unævnelige ting, som hidtil er foregået i Belgien, samt mangent et kritisk udbrud om byen, som beboerne i Brugge næppe vil bryde sig om.

Imens Ken og Ray forsøger på at få deres tid til at gå med sightseeing og pub-besøg i Brugge, er der praktisk talt ingen udvikling i historien. Man aner at Ray under sit første job som hitman har klodset gevaldigt i det, at det piner ham og at det rent faktisk er derfor de er blevet sendt til Brügge.

Med filmens til dels teateragtige dialoger, kan man ledes til at tænke, at vi er ude i en dødssejler. Men publikum overraskes med tilføjelsen af en smuk belgisk pige, som har en skjult dagsorden, en ordentlig ladning kokain og en uventet besked om en opgave fra Harry, som endelig tager sig sammen til at ringe til de to hitmen i Brügge.

Med Harry’s telefonopkald er et spil om liv og død sat i gang i den stille by med de brostensbelagte gader, men da Ken ikke formår at udføre opgaven pga. følelsesmæssige skrupler, må Ralph Fiennes, i rollen som Harry, selv træde i karakter og komme til den eventyrlige by med svanerne, Brügge.

Herefter er det som at åbne døren ind til et lille Tarantino-univers, hvori den usædvanlige handling og det blodige drama imellem de nu tre hitmen, spidser til.

Filmen er ikke verdens bedste, men den er udmærket og et godt bud på en instruktørdebut. Plottet er originalt uden at være prætentiøst og scenerne med Brügge som baggrund er så smukke, at man skulle tro det var en levende turistbrochure. Et bevis på at Belgien faktisk har andet og meget mere interessant at byde på end Manneken pis og Europaparlamentet.

In Bruges er den prisvindende teaterinstruktør Martin Mcdonaghs første feature film hvori han lader sig inspirere af både Scorsese, Tarantino og David Lynch. Skuespillerne Farrell og Gleeson gør hvad de kan for at få filmen op på et højere niveau end den umiddelbart er, og alt i alt er det en blodig, men velmenende og gennemført lille film.