Krop & sjæl

Vi kan være rigtig glade for den udveksling af film, der foregår på tværs af lande. Men ind imellem støder man på en film, som måske havde haft bedst af at blive hjemme.

En midaldrende drabschef har ikke lige fået tjekket, om den hængte mand stadig var i live. Da han kommer hjem, har han ligeledes ikke lige overskuddet til at hjælpe sin tydeligt bulimiske datter Olga. Årsagen havde vi næsten gættet: Hans kone er død, og nu rummer han hverken overskud eller kærlighed.

Olga får han langt om længe sendt på en institution, hvor hun møder terapeuten Anna, som har en evne til at kommunikere med de døde. Hun tilbyder derfor Olga og hendes far at skabe kontakt med deres afdøde familiemedlem.

Stereotyper og malplaceret samfundskritik
Polske ’Krop & sjæl’ er ikke en film, som drives af det narrative. Tværtimod føler man aldrig rigtigt, at den kommer i gang. Karaktertegningen af Anna er klart den mest underholdende og bærer i høj grad filmen. Den trætte drabschef er direkte kedelig, og Olga er så sur, træt og spiseforstyrret, at stereotypen skærer i hjertet.

Mere interessant bliver det, når man fanger en samfundskritisk undertone. Filmen kommer både ind på Polens religiøse problemer samt spørgsmålet om fri abort, men det er så kort og malplaceret, at det næsten er komisk. Og måske skal det egentlig være netop det? Burde jeg grine nu? var det konstante spørgsmål i mit hoved, mens jeg så filmen. Udenfor biografen har spørgsmålet nærmere ændret sig til en kulturel undring: Har de mon grinet af det i Polen?

Burde være blevet på hjemmebanen
’Krop & sjæl’ står tilbage som en film, der både vil sige noget om de store, universelle ting såsom tab, ungdom og kropsidealer, men samtidig vil være en kommentar på nutidens Polen. Desuden vil den gerne blande seriøsitet med en underfundig sort humor. Alligevel står jeg uforstående tilbage efter en film, som aldrig kom til at sige mig noget. Det eneste, jeg derfor tør konkludere om ’Krop & sjæl’ er, at det muligvis bare er en film, som havde haft bedre af at blive inden for sit eget lands grænser.