Lykkelige omstændigheder

Overvejer du at blive gravid? Har du fået børn? Skal du ikke have nogen? Lige meget hvordan du forholder dig til det spørgsmål så vil den franske film Lykkelige omstændigheder være et charmerende bekendtskab i sommerbiografen.

Det unge, og vældigt forelskede, par, Barbara (Louise Bourgoin) og Nicolas (Pio Marmaï) sætter trumf på de stærke følelse ved at beslutte at få et barn sammen. Det er en ren romantisk beslutning som ikke har skyggen af praktisk planlægning: Barbara er midt i en PhD, som skal være færdig når hun har termin, og Nicolas har stadig job i den lokale videobiks hvor de mødte hinanden. Graviditeten går som den skal med opkast, hormonudsving og rå liderlighed og fødslen er grænseoverskridende og så lidt til. Men det er det første år der skal vise sig at blive parrets største udfordring, med udmattelse, manglende kommunikation og behov og forventninger der ligger langt ud over det der kan lade sig gøre. At Barbara så oveni købet ikke vil bruge hverken sin svigermor eller sig egen mor til aflastning gør det bestemt ikke bedre. Og at det er svært at være mor, med en krop der bliver betragtet som en slags babymaskine understreges med al tydelig da Barbaras første kompliment siden fødslen kommer fra gynækologen der fortæller at hendes mellemkød er tip top i orden.

Lykkelige omstændigheder går måske ikke helt nye veje, men har dog helliget hele filmens ramme til at være rejsen gennem undfangelse til barnets første år, og får sammensat og skildret de mange problemstillinger som mor-datter forhold, uafsluttede specialer, parforhold, sex og amning, på en frisk og charmerende måde. Filmen er en komedie på den europæiske måde – altså med en menneskelig genkendelighed i humoren! Det er bare fornøjeligt, og selvom filmen byder på alvor undervejs så forbliver Lykkelige omstændigheder en let og fin film, som, trods genvordighederne med forældreskabet ikke kan afskrække nogen fra at ville have børn.

Af Dorte Winkler