Mademoiselle Chambon – Premiere 02/09/2010

Mademoiselle Chambon. Photo courtesy Miracle Film Distribution

Af Andreas Baumann

Mademoiselle Chambon er en lille og triviel kærlighedsfortælling i en fransk provinsby, hvor et møde mellem en lokal håndværker og skolens lærerinde puster forsigtigt til de gængse rammer for hverdagen. Det er en sød historie, men stor filmkunst kan man ikke kalde det, og filmen illustrerer nærmere, at Frankrig fortsat leder forvirret efter fordums tids førende position inden for filmkunsten.

Hovedrolleindehaveren, Vincent Lindon, der spiller den jordbundne murer Jean, kan man ikke klandre for noget. Han spiller aldeles overbevisende, selvom rollen ikke lægger op til det store. Jean arbejder flittigt både med at nedrive og opbygge huse i den lille by, men en dag han bliver inviteret til at fortælle om sit arbejde for sin søns klasse, møder han klassens lærerinde Mademoiselle Chambon, der også spilles glimrende af Sandrine Kiberlain. Hun betages hurtigt (ligesom alle børnene i klassen) af Jeans evner som håndværker og hans ligefremme væremåde. Modsat fascineres Jean af lærerindens viden og evner med en violin, som han får demonstreret ved et af lærerindens belejligt planlagte besøg, da hun skal have udskiftet vinduer i sin lejlighed. Men da Jean både har barn og en gravid kone, bliver kærligheden mellem håndværkeren og lærerinden aldrig rigtigt til noget. Violinen er i øvrigt et gennemgående musikalsk element i filmen, der til kvalmepunktet understreger de sentimentale pointer i fortællingen.

Filmen er en triviel historie, der såmænd er fortalt nogenlunde habilt af instruktør Stéphane Brizé, men det hele trækkes i langdrag uden nogen egentlig spænding, og når billedsiden ikke engang er nævneværdig betagende, så smuldrer grundlaget for, hvorfor filmmediet overhovedet er det rette medie for denne slags fortælling. Det skulle da lige være, hvis man har vanskeligheder ved at læse, men ellers kan man sikkert ligeså godt holde sig til Eric Holders roman, der har dannet grundlag for filmen. Man må bare håbe på, at instruktøren finder en fortælling med lidt mere bid næste gang kameraerne tændes.

Mademoiselle Chambon er en småkedelig film, som dog sikkert nok vil vække behag og glæde blandt frankofile filmfans, men bortset fra, at man kan få øvet sit franske lidt, er der ikke megen grund til at betale for at se denne film.

2 af 6 stjerner.