‘Mare of Easttown’: Et deprimerende indblik i en deprimerende by

Copyright: HBO Nordic

Det er ærgerligt, når man hellere vil se kriminalbetjenten skændes med sin mor, end løse mord. Den nye krimiserie på HBO bruger Kate Winslets navn på rollelisten til at dække for et svagt og gennemskueligt plot sat i idylliske landsbyrammer.

Den lokale kriminalbetjent Mare Sheehan (Kate Winslet) i byen Easttown i staten Pennsylvania har efterforsket den samme forsvindingssag i et år. Udsigten til at få den løst er ikke slet lige så inspirerende, som den mod bjergene i den lille by.

Et pludseligt mord blandt den lokale befolkning sætter riv i tingene, og mens Mare graver ned i detaljer og hemmeligheder for at løse mordet, bliver de lokales egne hemmeligheder også bragt til overfladen.

Du ved, utroskab, stofmisbrug, uvished om hvem der er faren til barnet – standard skandaler, som alle småbyer selvfølgelig har.

Når alle kender alle, er der ingen hemmeligheder… eller hvad?

Mare bor sammen med sin mor, sin datter og sit barnebarn, og i huset ved siden af bor hendes eksmand og hans forlovede.

Den lokale præst er Mares fætter, og ejeren af den lokale kiosk er mor til pigen, som forsvandt året forinden – pigen, som Mare stadig arbejder på at finde.

Som i mange andre krimiserier, der foregår i små byer, er alt og alle forbundet i Easttown, og i ’Mare of Easttown’ er der også ret meget fokus på de interne relationer blandt beboerne i byen.

Men så spændende er de relationer heller ikke.

Samtidig med at Mare skal løse mord og finde forsvundne piger, så prøver hun også at komme sig over interne kriser i familien, at komme ud på datingscenen igen og at opfylde sin drøm om at være lige så god en politibetjent som sin far.

Krimiserien prøver at menneskeliggøre rollen som kriminalbetjent ved at vise alle siderne af Mares liv udover hendes arbejde, men det bliver desværre for rodet med alle de problemer, hun har.

Som seer føles det som at holde vejret indtil Mare får lidt pusterum i det kaotiske landsbyliv, men den pause kommer aldrig.

Ja, vi ved godt, at mennesker er komplekse, så kom nu til sagen

’Mare of Easttown’ er instrueret af Craig Zobel og skrevet af Brad Ingelsby – to navne, som jeg ikke kendte på forhånd og med god grund.

Som den imponerende skuespiller hun er, er Kate Winslet ret god til at fremstille Mare usympatisk og hård, som man begynder at holde mere af i takt med at handlingen skrider frem, og man lærer mere om hende.

Det er også hendes præstation, der løfter handlingen. Et andet lyspunkt er Jean Smart, som spiller Mares mor, Helen, med en let kækhed og kunstnerisk talent.

Smart og Winslet skaber en smuk dynamik i deres scener sammen, men jeg tror ikke, det siger noget godt om handlingen, når man bliver mere chokeret over hvordan kriminalbetjenten mundhugges med sin mor, end at se hende finde et lig i skoven.

En godt brugt handling, bare med nye ansigter

Jeg er en af de mærkelige typer, der faktisk godt kan lide at få afsløret handlinger.

Det er så også en af grundene bag, hvorfor der skal ret meget til, før jeg ser en krimiserie færdig – jeg er nemlig oftest for utålmodig til at vente til sidste afsnit for at se, hvem morderen er.

Den mest brugte handling i krimiserier er den simple ”en uskyldig person er blevet dræbt, en kontroversiel kriminalbetjent skal finde morderen”, og det er så dér, at man skal skabe en spændende baggrund og omkringliggende historie for at have seeren med til slut.

Et eksempel på en perfekt udførsel af det er ’Broadchurch’ med David Tennant og Olivia Coleman fra 2013.

Det er samme præmis som i ’Mare of Easttown’: En kriminalbetjent, som også har en uopklaret sag bag sig, skal undersøge et pludseligt dødsfald i en lille by, hvor alle beboere kender hinanden.

Forskellen mellem de to serier er bare, at det ikke kun først er det sidste minut af første afsnit, som rent faktisk er spændende.

Man kan godt mærke, at ’Mare of Easttown’ rent faktisk prøver at danne dybe karakterindblik og fange seeren, specielt med en talentfuld skuespiller som Kate Winslet, men det falder bare fladt til jorden.

Lige så smuk som scenografien og landskabet er i området, hvor handlingen foregår, lige hurtigt bliver man træt af de store bjerge, når det tager så lang tid at forstå, hvorfor man skal følge med i den her lille bys tragiske historie.

’Mare of Easttown’ er anmeldt på baggrund af 1.-5. afsnit af sæson 1.