Matchmaking Mayor

“Godmorgen kære medborgere. Det er jeres borgmester, der taler.”

Sådan lyder det hver morgen igennem højtalersystemerne i en lille, slovakisk bjerglandsby. Nogle gange er det med nyheden om et godt tilbud hos købmanden, nogle gange med holdningen til den lokale alkoholiker. Men alleroftest er det med en simpel anmodning: Find sammen og lav nogle børn!

Matchmaking Mayor er dokumentaren om landsbyens borgmester Han er en eksgeneral med klare holdninger til alt, hvad der foregår i byen. Men han er ingen tyran. Faktisk er han ekstremt populær efter at have bragt både swimming pool, kabel-tv og bedre kloaksystem til byen. Desværre lader det til, at der snart ikke er nogen til at nyde goderne længere. For der bliver færre og færre børn i byen og flere og flere +30-singler.

Igennem filmen lærer vi mange af de enlige at kende. Nogle af dem hungrer åbenhjertet efter kærlighed, nogle prøver ubehjælpeligt at skjule det – men de fleste forekommer ganske ligeglade, og det på trods af alle borgmesterens opfordringer.

Men uanset beboernes grad af villighed er det nu ikke en let opgave at gøre dem klar til datingverdenen. Der er den tykke slagteriarbejderinde i sine 40‘ere, der deler soveværelse med sin mor. Der er den skaldede mekaniker, som altid har elsket den samme kvinde, men som aldrig lader hende eller nogen anden det vide. Og så er der den lille prop, der er så desperat efter kærligheden, at han allerede har bygget børneværelset til det barn, hvis mor han stadig ikke har fundet.

Og det er de små, personlige historier, der er filmens rygrad. For ellers er den ikke videre stærk i hverken billede, lyd eller fremgang. Styrken ligger i, at den ikke lægger skjul på det. De kedelige og sterile billeder er glimrende medspillere i fremstillingen af den stillestående landsby. Filmens næsten manglende tempo matcher den ensomme bys vitalitet perfekt.

Men den arbejder sig dog imod et højdepunkt. For borgmesteren har brugt måneder på at planlægge en fest for singlerne – hans sidste desperate forsøg på at redde sin by fra at uddø. Og bedst som man tror, at man ikke har noget til overs for de kiksede, gamle singler og borgmesteren med de store filosofier om underbefolkning, når man til en ny anerkendelse: Man har masser til overs!

Om det er singlernes barnagtige tilgang til livet eller det faktum, at borgmesteren elsker og behandler sine bysbørn som netop så barnagtige, ved jeg ikke. I hvert fald ender man med at føle et familiært bånd til den lille landsby. Matchmaking Mayor er en hjertevarm, sød og morsom lille film, som varmt kan anbefales til en regnfuld dag.