Mr. Nice – Premiere 3/3/2011

Rhys Ifans syntes perfekt castet som den sympatiske hashbaron Howard Marks / Photo courtesy of Miracle Film Distribution

af Jonas Kim Jakobsen / Filmmagasinet Nosferatu / Nosferadio.dk /

“I didn’t set out to be a dope dealer. I’d just imported enough Colombian marijuana to get every inhabitant of the British Isles stoned!” Sådan starter filmen Mr. Nice, der er den sande historie om Howard Marks, Englands største hashsælger gennem tiderne.

Filmen starter med Howards barndom i Wales, hvor han kommer fra trænge kår i en lille landsby. Den unge dreng er en læsehest, og da det lykkedes ham at få topkarakterer i alle fag i skolen, ender han helt uhørt, grundet hans sociale stilling, med at komme ind på Oxford i de tidlige tressere.

Det vigtigste Howard lærer på et af verdens mest prestigefyldte Universiteter, er at ryge hash. En helt nye verden åbner sig for den unge uerfarne Howard. En verden han ikke har tænkt sig at forlade igen.

Stiller og roligt, uden egentligt selv at gøre så meget for det, bliver Howard op igennem 60’erne og 70’erne en af de største hashsælgere på kontinentet, indtil fælden ’selvfølgelig’ før eller senere klapper.

Mr. Nice er en sjov historie med mange spøjse karakterer, specielt hovedrollen Howard stærkt spillet af Rhys Ifans. Ifans er bedst kendt fra Notting Hill, hvor han spiller Hugh Grants finurlige sambo eller som naturmanden i Human Nature af Spike Jonze. Ifans kommer selv fra Wales, hvilket gør ham perfekt til at portrættere den særegnede accent Walesere er kendt for, og som han selv blev kendt på i Notting Hill.

Filmen er først og fremmest en beskrivelse af Marks usædvanlige liv som yderst succesfuld hashsælger. Han er en meget sympatisk figur, hvilket moralsk kan syntes meget kontroversielt i forhold til at hans profession. Filmen tager gudskelov ikke nogen holdning til, hvorvidt hash er en god eller dårlig ting, men lader den bedømmelse være op til seeren. Da Marks til sidst ender i fængsel, er den dog heller ikke bleg for at beskrive bagsiden af medaljen.

Filmen beskriver også tiden godt, hvilket rent teknisk er gjort ved at Marks i flere scener, er blevet klippet ind i faktiske billeder fra perioden. På trods af at det er forholdsvis tydeligt, at han er klippet ind, har det en ret god effekt. Mr. Nice er fortalt med humor og hjertevarme, hvilket gør det til en meget underholdende film om en noget usædvanlig skæbne.