Musikken spiller og livet er godt! Cinemateket holder 10-dages lang musikfilmfestival og Nosferatu skal selvfølgelig med

copyright: Cinemateket. DFI

I aften åbner musikfilmfestivalen i Cinemateket, hvor de på 10 dage, vil vise 30 film fra hele verden og smide lækker mad, musik, fest, og fordybelse i godteposen.

 

Et brag af en fest! Og fryd for øre og øjne.

Med film og særarrangementer byder Cinemateket indenfor til en festival fyldt med de største navne indenfor musikken – Fra Nick Cave, The Band, David Byrne, Ozzy Ozborne til St. Vincent, IDLES og Lana Del Rey – for bare at nævne et par stykker.

I deres 2021 line-up byder de på elektroniske pionerer, som med et splinternyt portræt af Moby. De graver frem i undergrunden med en film om found-sound-eksperimentalisten Matthew Herbert. De dykker ned i synthwave-subgenren med ’The Rise of Synth’, med toner af 80’erne, sci-fi-horrorfilm, og med John Carpenter ved roret. Med ’French Waves’ bliver man slugt op af den franske house- og electronica-scene. Og blivende her i den elektroniske verden, åbner Cinemateket dørene og smider lærredet op, for den øreåbnende historie om kvinderne i den allertidligste elektroniske musik, som var med til at lægge grunden for strømningen.

Personligt ser jeg meget frem til at sætte mig i sædet d. 24. september. Der viser de nemlig (på linje med Lou Reeds ’Berlin’) den bedste koncertfilm nogensinde. Jeg snakker her om Talking Heads-klassikeren ’Stop Making Sense’. Når Talking Heads kommer ud af højtalerne, er det nærmest umuligt ikke at hoppe op og svinge armene, og derfor har Cinemateket også disket op med et dansegulv. Så der er ingen undskyldning!

Med 30 film er der meget at vælge i mellem, så jeg har samlet en liste på 5 af de film jeg ikke synes du skal gå glip af:

1. Talking Heads’ ’Stop Making Sense’

Filmen er instrueret af Jonathan Demme og er en koncertfilm der er optaget på Hollywoods Pantages Theater i december 1983, mens bandet var ude og promovere deres nye album Speaking in Tongues. Lige meget om du er Talking Heads fan eller ej, kan man ikke komme udenom, at de spiller røven ud af bukserne, og denne her film er et pragteksempel på, hvordan man skruer en koncertfilm sammen. Som den skarpe anmelder fra The New Yorker Pauline Kael skrev i hendes anmeldelse tilbage i start 80’erne da filmen kom ud, ”Den er tæt på perfektion”. Bum. Så er den ligesom sat på plads.

Filmen bliver vist fredag d. 24. september i Cinemateket.


2. Nick Cave: ’Idiot Prayer’

Eller for at bruge hele titlen: ’Idiot Prayer: Nick Cave Alone at Alexandra Palace’. Nick Cave’s geniale og kunstneriske sind bryder frem gennem intimitet, klavertoner og dragende stemmeklang. Den blev originalt udgivet som en livestream koncert d. 23. juli 2020 og blev så senere i 2020 udgivet som en film – og hvor er vi glade for det. ’Idiot Prayer’ er set som slutningen på en trilogi sammen med ’20.000 Days on Earth’ (2014) og ’One More Time With Feeling (2016). ’Idiot Prayer’ er blevet beskrevet af Cave selv som trilogiens ”lysende og dybtfølte klimax”.

Filmen bliver vist lørdag d. 18. september i Cinemateket.

3 + 4. Once Were Brothers: Robbie Robertson and The Band + The Last Waltz

Jeg snyder lidt her og sætter to film på samme plads. Men Cinemateket har lagt det op sådan, at de spiller lige efter hinanden, og det er der en grund til.
’Once Were Brothers: Robbie Robertson and The Band’ er en dokumentar fra 2019, instrueret af Daniel Roher. Filmen følger det indflydelsesrige rockband The Band og er baseret på bandets guitarist og primære sangskriver Robbie Robertsons erindringsbog fra 2017. Igennem filmen møder vi karakterer fra rockscenen med arkivoptagelser og interviews med Martin Scorsese, Bob Dylan (som også selv havde et stærkt professionelt forhold med The Band), Eric Clapton, Van Morrison, m.fl.

Grunden til, at Cinemateket laver en dobbeltvisning den aften er, at den næste film ’The Last Waltz’ er The Bands finale-koncert. Og den gruppe mennesker jeg lige har remset op, plus flere, dukker op i ’The Last Waltz’, da de i 1976 bidrog til den fantastiske afskedskoncert. (Hvis man som jeg er stor Bob Dylan fan, så kan du også tage ind og se koncertfilmen bare for at se ham, da han spiller sange som Forever Young, Baby Let Me Follow You Down, og I Shall Be Released). Nogle virkelig stærke kunstnere går sammen med Dylan for at hylde The Band, som Joni Mitchell, Emmylou Harris, Eric Clapton, Muddy Waters, Mavis Staples m.fl. – Det bliver en aften i legendernes tegn!

Filmen bliver vist lørdag d. 25. september i Cinemateket.

5. David Byrnes ’American Utopia’

Instrueret af legenden Spike Lee og med manuskript af David Byrne som også er manden bag ’Stop Making Sense’. Først et album, så et Broadway show og ny en koncertfilm. Filmen er et live-optagelse af Broadway-opsætningen af David Byrnes album American Utopia.

Filmen taler til krop og sind, til fødder og hjerne. Et smageligt sansekammer der transcenderer det normale film-format. Med blændende film-fotografi, lækker lyd og skarpe monologer der handler om den politiske situation i USA, har ’American Utopia’ rigtig meget at byde på. Du vil ikke misse dette her mesterlige partnerskab mellem Byrnes og Lee!

Filmen bliver vist både søndag d. 19. september og søndag d. 26. september. ’’

Se hele deres program her