Nyt take på ‘Based on a True Story’

(Copyright: CPH PIX)

Alle, der i deres liv har indfundet sig i et biografsæde, er formentlig stødt på to fænomener: ‘Based on the Novel by XX’ og ikke mindst ‘Based on a True Story’. Det er hamrende populært at tage udgangspunkt i noget i forvejen eksisterende, når man skal have billeder op på det store lærred. Pandekagedejen er rørt i forvejen, nu skal de bare bages!

Sådan en film er ‘Another Day of Life’, der følger en polsk journalist, der krydser det meget krigsramte Angola i 1975. Til formålet kunne man sagtens have fundet et par solide skuespillere, der hvis man kniber øjnene sammen kunne ligne de virkelige personer, som det ofte er tilfældet, hvis man ønsker at holde sig nogenlunde tro mod de virkelige begivenheder.

Der er dog noget meget særligt ved ‘Another Day of Life’ som jeg håber verden vil se til med beundring og måske lade sig inspirere til sig næste gang man kigger ud i den store virkelighed for at finde grundstenene til sit manuskript.

Størstedelen af værket er som at få bragt et Grand Theft Auto spilcover til live. Det er lækker og karakteristisk animation, hvor der virkelig er gjort noget ud af karaktererne. Karakterer, som løbende bliver præsenteret af deres virkelige jeg. Vi får altså lov til at se karaktererne bag karaktererne, og der bliver flere gange krydsklippet direkte for at understrege hvem der er hvem i hvilke lag.

Det er forfriskende for en så gennemtravet genre som de her virkelighedsfortællinger er.

Det er modigt at mixe så mange filmiske elementer – der i øvrigt også er modsætninger.

Det er kræs for en som mig, der elsker cutscenes mere end videospil, og jeg håber virkelig at den her form er noget vi får mere af fremover.

Foto: CPH:PIX