Pirates of the Caribbean – I ukendt farvand – Premiere 19/05/2011

Jack Sparrow er endnu engang i færd med at stikke af fra noget. Photo: Disney

Af Lars Juul Hauschildt

Pirates of the Caribbean: I ukendt farvand er egentlig en sigende titel for denne fjerde udgave af serien. Der er en ny instruktør ved roret, en helt ny historie og to af seriens tidligere hovedroller er blevet efterladt i vandkanten.  Så spørgsmålet er om dette var det tiltrængte vindpust serien havde brug for, for at løfte sig over de to sidste – lidt skuffende – film og genfange magien fra den første Pirates of the Caribbean, eller om filmen blot sejler på grund i ukendt farvand.

Selvom en stor del af filmens hold er skiftet ud er Johnny Depp selvfølgelig tilbage i rollen som Jack Sparrow. Geoffrey Rush vender også tilbage som Barbossa, men som før nævnt er både Keira Knightley og Orlando Bloom ikke med i denne omgang. Dette er dog et plus, da deres roller var udspillede efter de sidste tre film.

Denne gang er Jack – mere eller mindre frivilligt – på jagt efter Ungdommens Kilde, men som sædvanligt er han ikke den eneste der har lyst til at få fingre i denne sagnomspundne skat. Spanierne, englænderne og piraten som alle frygter, Blackbeard (Ian McShane) er ude på at gøre krav på kilden og evig ungdom. Jack møder undervejs også bondefangersken og piraten Angelica (Penélope Cruz) der med sin latinacharme  viser sig måske at være Jacks største modstander.

Filmens tempo er fra start højt og der er ikke mangel på flotte akrobatiske actionsekvenser, men mærkeligt nok kommer filmen aldrig helt op i samme gear som den starter ud, og det er lidt ærgeligt.

Johnny Depp er som altid glimrende som Jack Sparrow og spiller i denne film en endnu større rolle end i de forrige. Det fjerner lidt mystikken fra hans karakter, men det afhjælper det problem de forrige film havde – at man alligevel bare sidder og venter på at Jack Sparrow kommer på skærmen igen. Geoffrey Rush skiller sig ud blandt mængden og nogle af de bedste og sjoveste momenter i filmen er netop mellem Jack og Barbossa. Penélope Cruz gør sig fint som sexet spansk piratforføreske og spiller godt op mod Johnny Depp, selvom hun næsten altid spiller den samme fyrige latina i sine engelsksprogede roller.

Pirates of the Caribbean: I ukendt farvand genfinder en del af den charme der gjorde den første film så eventyrlig. Den træder et skridt tilbage og forlader lidt den episke storfilmsfortællestil og går tilbage imod Burt Lancaster i Den Knaldrøde Pirat, som formår at kombinere komedien med et rigtigt sørøvereventyr.

Kaptajn Jack Sparrow er absolut på rette kurs, men han har ikke nået sit mål endnu. Det skal dog ikke betyde at rejsen ikke er underholdende undervejs, for selvom den er lidt lang er den alligevel rejsen værd. Fans af serien bliver ikke skuffede, for piraterne i Caribien leverer alt det de plejer og det de bliver elsket for – nu også i 3D.