RBG

Ruth Bader Ginsburg.
Hendes navn ringer nok ikke megen genklang for danske ører, men i hendes hjemland USA mødes det med en summende feministisk popikon-ærbødighed, der som regel er reserveret til Beyoncé.

Blåt feministblod i årene
Under forklædning af en dokumentar hylder et kvindeligt filmcrew den 85årige (og stadigvæk aktive) højesteretsdommer, der har gjort det til sit livsværk at fremme lovgivning inden for lighed blandt køn og race.

En bølge gifs, t-shirts og SNL-parodier har de sidste par år oversvømmet USA og gjort Ginsburg til en klasse-A berømthed.
Nu manglede vi bare taknemmelighedsportrættet til den stille pige i Harvard klassen, som de sidste mange årtier har præget landets lovgivning, før at tsunamien en gang for alle river hele verden med.

Vi møder Ginsberg i et fitnesscenter. Hun har en t-shirt med teksten “Super Diva!” trykt på brystet på.
Til sin private træners begejstring klarer hun sig, i takt til den øredøvende popmusik i baggrunden, op på 10 “ikke pige” armbøjninger.
Det bliver derved fra start etableret, at RBG ikke giver op og besidder nok humor og gåpåmod til at tage en primært højreorienteret højesteret ved hornene trods sin høje alder.

En gang til for prins Knud
Filmen består af arkivmateriale og sofa-interviews med Ginsbergs tætteste familie, kollegaer og selveste Bill Clinton. Sidstnævnte pegede på Ginsberg som kandidat som højesteretsdommer (som den næstførste kvinde på posten i USAs historie) i slutningen af sin tid som præsident.

De interviewedes udsagn understøtter det billede, der i forvejen er knyttet til den liberale hårdhudede to-gange-kræftoverlever og omvandrende meme-generator.
Følsomme tilbageblik hører vi om Ruths fortid som dommer, der allerede på skolebænken affødte lange blikke og løftede øjenbryn.

#theNotoriousRBG
Ginsberg bliver i ‘RGB’ fremstillet som en endimensionel ligestillings-messias. Hun har i sandhed været en kvinde af folket de sidste mange årtier, men hvor står denne progressive jurist i dag?

Hvad mener Ginsburg mon om #MeToo bevægelsen? Hvor står hun i forhold til lovgivning og anerkendelse af køn, der stikker uden for normen, og hvor længe bør en feminist holde sig på måtten, når hun sidder side om side med en stormagt, som er kendt for sin entusiasme for at “grab them by the pussy”?

Hvor er mine 3D briller?
Intet af dette berører ‘RBG’ dog, og man sidder derfor tilbage med en blandet fornemmelse af retfærdig hyldest og blind fanatisk repræsentation.
Verden har dog med denne dokumentar definitivt fået øjnene op for en 85-årig super-jurist, der til forveksling ligner min mormor.

På mange måder opfylder ‘RBG’ sit mål om at sprede sin fascination, men fejler samtidig som enkeltstående fortælling ved ikke at bringe nye vinkler til bordet.
Ét spørgsmål står dog tilbage i kølvandet på ‘RBG’s allerede enorme succes:
“Du har vores opmærksomhed, Ginsberg, så hvad vil du nu gøre med den?”