Screensavers, abortfilm og bevidsthedens uendelige grænser på jysk

Copyright: Broad Green Pictures / IMAX Corporation

Gårsdagens festivalløjer bød på smukke billeder af krokodillefisk, langsomme konstruktioner af babyligkister og en dansk overraskelse.

Voyage of Time: Life’s Journey
Jeg har tidligere nævnt min begejstring for at se Terrence Mallicks længeventede dokumentar om universets opståen og livets tilblivelse, for selvom jeg nok ikke ville forstå særlig meget, ville det jo blive et visuelt vidunder. Og ja, billedsiden er ekstraordinær i sin skønhed. Hver eneste frame i filmen kunne bruges som en screensaver. Faktisk vil jeg anbefale at google filmen, bare for at kigge på flotte fotografier. Problemet fremstår, når dette er filmens eneste rigtige styrke.

Mit største problem med Mallicks vision, er dens traditionelle stil og mangel på overraskelser. Vi følger livets opstand, som var det hivet ud af et program på Discovery Channel, og selv Cate Blanchett formår ikke at lyde mere end småinteresseret, når hun stiller alt for klichéfyldte spørgsmål om universet som ’’Moderjord, hvad er jeg? Hvorfor mig?’’. Men et smukt Powerpoint-diasshow må man indrømme, at det er!

The Third Option
Et kærestepar beretter om dengang de måtte vælge mellem at få et handicappet barn, eller få taget en abort. Det voldsomme emne behandles med en overraskende distance, hvilket både gavner og skader den østrigskproducerede dokumentar. Instruktør Thomas Fürhapter vælger at fokusere på konstruktioner af ligkister, samt den teknologiske udvikling i hjælpen til handicappede børn, fremfor at gå efter at få de nemme tårer ud af tilskueren. Det er et befriende syn på emnet, men når selv kæresteparret udelukkende optræder som baggrundsfortællere, får jeg det svært med at blive engageret i filmen og de ellers dybe spørgsmål om handicappede børn og det moderne samfunds forventninger om normalitet.

…når du kigger væk
Den store overraskelse blev en danskproducerede film om instruktør Phie Ambos rejse ind i ’’bevidsthedens uendelige grænser’’. Ambo bliver inspireret af hendes datters spørgsmål om drømmeverdener til at begive sig ud på en rejse, hvor hun som hovedmål ikke selv må tage kontakt til de medvirkende. De skal enten komme til hende af sig selv, eller blive henvist til hende, og hold da fast hvor leder det til de mest besynderlige og mærkværdige danskere, jeg længe har set. Vi har alt fra den skøre professor Holger, til den åndekontaktende Astri. Den store scenestjæler bliver dog den nordjyske smed, Lars. Han har med sin mystiske Power-Pack-opfindelse måske fundet fremtidens miljøreddende teknologi og han kunne ikke være mere diskret på ægte jysk maner!

Det er disse menneskers passion og engagement der gør, at man spændt lytter til Ambos spørgsmål, også selvom man ikke har noget bekendtskab til emnet. For hvem er det lige der tjekker op på spørgsmål som ’’hvordan kan vandmolekyler helt uden videnskabelig forklaring reagerer anderledes, når de bliver målt, i forhold til når man kigger observerer dem’’, og ’’er der et åndeligt ydre der gør, at du gætter rigtigt på hvem der ringer dig op’’? Ja, det er rent faktisk disse slags spørgsmål, som bliver stillet, og det har aldrig været mere underholdende og fascinerende. Det kræver selvfølgelig, at man lægger sin videnskabelig empiri væk og lader sig rive med i det ’’overnaturlige’’ fra starten.

’Voyage of Time: Life’s Journey’ kan ses d.26.3 kl. 17:30 i Empire Bio.

’The Third Option’ kan ses d.23.3 kl. 20:00 i Empire Bio og d.26.3 kl. 15:00 i Nordisk Film Palads.

‘…når du kigger væk’ kan ses d.22.3 kl. 10:00 i Cinemateket, d.23.3 kl. 21:30 i Park Bio, og d.26.3 kl. 19:00 i Nordisk Film Dagmar.