Sommerfrokost i Rom – premiere 3. juli

En varm italiensk film om de vigtigste ting i en romers liv: mad, vin og familien. En lille godbid for livsnydere, Italienselskere og biografgængere med et godt øje for små velskruede europæiske film. Sommerfrokost i Rom (Pranzo de Ferragosto) er instrueret af Gianni di Gregorio, som også har biddraget til manuskriptet for den prisvindende men dog noget anderledes italienske gangsterfilm, Gomorra. Sommerfrokost i Rom er Gianni di Gregorios debut som instruktør, og i stedet for Gomorras vold, kriminalitet og koldblodige myrderier er Gregorios film 75 minutters hyggeligt og hjertevarmende indblik i traditionel sydeuropæisk familiepleje, hvor små men dog essentielle dramaer udspilles i en lille lejlighed i centrum af Rom.

Sommerfrokost i Rom er en film om familieforpligtigelse, god mad og italiensk hvidvin.

Instruktøren Gianni de Gregorio spiller selv hovedrollen som den midaldrende romer, Gianni, der stadig bor sammen med sin 93 årige mor. Giannis hverdag går med indkøb, madlavning og pleje af sin mor, og i ny og næ får han da også tid et glas god italiensk hvidvin købt hos den lokale købmand, der sælger på klods. Morgenstundens rutine er da også lige at købe et glas hvidvin under indkøbene, som Gianni tager sig tid til at nyde på gaden foran købmanden i selskab med en fordrukken kammerat ved en gammel vintønde som bord. Men hjemme hos moderen igen venter viceværten, der er kommet for at kræve den ubetalte husleje ind. Med forståelse for Giannis krævende hverdag med at passe sin mor, der jo ikke kaster mange euros af sig, indgår de to en aftale om, at viceværten mod at betale Giannis huslejegæld får passet sin egen gamle mor og tante hos Gianni weekenden over. Modvilligt går Gianni med til dette, og hyret med at passe de gamle damer begynder. Bekymret for sit eget helbred får Gianni besøg af sin læge, der efter en kort undersøgelse får sin patient overtalt til også at tage sig af sin gamle mor, så også lægen kan få fri i den såkaldte Ferrogosta-weekend. Pludselig har Gianni altså fire gamle damer i lejligheden med hver sine særheder og forskellige gammelmands lidelser, og dette udvikler sig for alvor til en prøvelse af Giannis tålmodighed såvel som både hans diplomatiske og pædagogiske evner.

Filmen giver et positivt indblik i Italien, hvor de små centrale ting i almindelige italieneres liv er i centrum. Men i ligeså høj grad er det en film om familien og dertilhørende forpligtelser, som vi nok er mange, der kunne lære af. Sommerfrokost i Rom har med en vis fortjeneste høstet flere internationale filmpriser allerede, og man kan da kun håbe på danske biografgængere tager sig tid til at se en sådan film, selvom det mest er amerikanske og danske film, der er populære i Danmark for tiden. Tag dig tid til i din nærmeste biograf at se, hvordan man for alvor nyder familie, mad og vin i Sommerfrokost i Rom.