Spis Bed Elsk – Premiere d. 11.11.2010

Julia Roberts opdager både sig selv og en elefant. Foto: Sony Pictures

Af Martin Wolsgaard

Spis Bed Elsk er den sande historie om Elizabeth Gilbert, der en dag trækker i nødbremsen på sit eget liv, som hun pludselig føler sig totalt afkoblet fra. Midt i overvejelserne omkring muligheden for at få børn ender Liz Gilbert (Julia Roberts) med at tage sit tilsyneladende lykkelige ægteskab op til overvejelse. Hun konkluderer, at hun ikke er så lykkelig og in-touch med sig selv, som hun troede, at hun var, og hun føler således et behov for at styre sit liv i en ny retning. Efter en ubehagelig skilsmisse og et efterfølgende falleret rebound-forhold (med en veloplagt James Franco) beslutter hun sig for at bruge et år på at rejse jorden rundt for at finde sig selv. Hvis du ikke synes, dette lyder som en kliche for gymnasiepiger endnu, så er Spis Bed Elsk måske noget for dig. Hun tager således på et overkompenserende genopdagelseseventyr, hvor hun først flygter fra sit ægteskab, derefter fra et forhold til den lækre og yngre kæreste, for så at smutte til ædegilde i Italien, meditation i Indien og sex på Bali.

Hun ser glad ud selvom hun hverken spiser eller beder lige her. Foto: Sony Pictures

Oplægget til Spis Bed Elsk kommer fra bestsellerselvbiografien af samme navn, skrevet af Elizabeth Gilbert. Instruktøren Ryan Murphy vælger dog udelukkende at inkludere de mest oplagte følelsesmæssige komponenter, hvorledes resultater bliver mere eller mindre prætentiøs følelsesporno. Selv hvis man køber Julia Roberts som introspektiv og kløgtig forfatter (hvilket undertegnede ikke gjorde), får man aldrig rigtigt følelsen af en troværdig emotionel rejse. Hvert træk ved denne ”dans” er så gennemstampet og indøvet, at intet formår at flygte fra klicheens bur: ikke den oprindelige samfundskritiske kommentar vedrørende overfladiskhed og materialisme i moderne vestligt samfund, og heller ikke den forudindtagede rolle som moralsk overlegen med en (falsk) helgenagtig beskedenhed.

Fans af Sex and the City og trofaste læsere af Alt For Damerne vil sandsynligvis nyde de flotte landskaber, det oprindelige udgangspunkt som lyder: kvinde, kend dig selv, og ikke mindst det tiltrækkende support cast – særligt James Franco som Julia Roberts’ New Yorker post ægteskabs hunk og Javier Bardem som charmerende latino, der fejer benene væk under hende på Bali. Men Ryan Murphy’s version af Spis Bed Elsk er i sidste ende et stykke venstrehåndsarbejde af en romantisk komedie. En scenisk køn, men udhulet imitation af en moderne dannelsesrejse. Hvis du har mulighed for at gå i Blockbuster og leje An Education i stedet, så spar nogle penge og gør det.

2 af 6 stjerner.