Suburbicon

(Foto: Paramount Pictures)

Når et manuskript har ligget på hylden siden 1986 uden nogen til at realisere det, er det måske bedst at finde makulatoren frem.
Det er uden tvivl kækt at lægge sig ud med Coen-brødrene, men med ‘Suburbicon’ viser de, at man bør lade falde hvad ikke kan stå. Også i Hollywood. Også selvom George Clooney har sagt ja til at instruere.

I det polerede univers ånder alt fred og idyl. Alle er hvide, sobre og middelklasselykkelige. Lige børn leger uden tvivl bedst i 50’ernes America. Men hov, hvad er nu det. EN SORT FAMILIE?! Ramaskriget breder sig, som var familien Meyers en brun plet på hvidt, nystrøget sengetøj.

Sorte naboer og sort humor
Den sorte familien Meyers flytter ind ved siden af familien Lodge, der består af far Gardner (Matt Demon), sønnen Nicky (Noah Jupe), mor Rose (Julianne Moore) og moderens tvillingesøster Magaret. Der bliver dog hurtigt lavet ravage i det perfekte glansbillede, da to hvide mænd lidt casual bedøver hele familien med kloroform og derefter sørger for, at mor Rose får nok til at hun dør af det. Et vanvittigt traume for sønnen Nicky som håndteres helt nonchalant af fader og moster.

De nye naboer bliver beskyldt for at kriminaliteten er steget i Suburbicon, og folk samles omkring deres hus for at lave oprør. Den eneste, der har en reel betydningsfuld rolle fra den sorte familie, er sønnen Andy (Tony Espinosa), der naturligvis leger fint og fordomsfrit med Nico.

Den politisk korrekte tjekliste
Det virker absurd forceret at have ’the Meyers’ til at optræde, for det er ikke racespørgsmål, der arbejdes med. Det der er hovedemnet er latterliggørelsen af den hvide priviligerede mand. Dermed ikke sagt at der ikke er grundlag for flere race-facetter, men i ’Suburbicon’ bliver racespørgsmålet en fin porcelænsdukke, der lader til bare skal repræsentere filmskabernes påtagede åbenhed og forståelse.

Med et plot hvor alle de potentielt fine twists falder totalt til jorden, og man mister sympati for alle, føles de knapt to timer som en tåkrummende evighed. Det der redder denne rodebutik er dog uden tvivl de tre hovedroller. Nogle vil påstå, at der kun er Matt Damon og Julianne Moore, men værd at bemærke er den unge Noah Jupe, der spiller en vanvittigt svær rolle som Nicky, men klarer det stort set ligeså fint som de garvede voksne.

Det er ikke første gang Coen brødrene har arbejdet sammen med George Clooney. Det er dog første gang, at Nespresso-kongen holder sig bag kameraet. Den dynamiske brødre-duo bør fremover være alene bag kameraet og i stedet lade Clooneys tandpastasmil pryde plakaten.