The Bengali Detective – Premiere 10/11/2011

The Bengali Detective. Mr Rajesh Ji med sit dance crew og instruktør. Photo Courtesy of DFI.

Af Dorte Winkler

Allerede titlen på Månedens dokumentarfilm i Cinemateket får en til at tænke på Peter Sellers berømte hindificerede engelsk og dermed trække på smilebåndet – bare hør ham sige ”The Bengali Detective” for dit indre øre. Det er ikke helt misvisende at få smil på læben i denne underholdende historie om den selvbestaltede indiske detektiv, Mr Rajesh Ji, som er taget fra sin landsby til storbyen Kolkata, hvor han med sit crew af mere eller mindre kompetente, men ærbødige, assistenter, påtager sig alle slags opgaver. Hans primære kunder er shampoofirmaer der gerne vil have afsløret kopiprodukter hos de småsælgende butikker og gadehandlere, men i denne film bliver Rajesh også sat på en mulig mordsag, da de efterladte ikke har tålmodighed til at vente på det indiske politis afgørelse om hvorvidt tre unge mænd er blevet myrdet eller har begået en slags kollektivt selvmord. Det er en speget sag – og Rajesh og assistenter er meget tændte over at have fået en stor sag på hænderne. Erfaring at trække på mangler dog og vi bliver vidne til en noget bizar efterforskning, som er svær at tage helt alvorlig, men alvorligt er det jo.

Midt i al denne noget amatøragtige efterforskning får vi indblik i Rajesh’s familieliv med en lille søn og en meget syg kone, og de bekymringer han plages af i den forbindelse. Men der er også lyspunkter – detektiven er ellevild med Bollywood film og ikke mindst danseriet i disse film, og han melder derfor sig selv og sit noget mindre begejstrede hold af assistenter til en dansekonkurrence. Vi følger med til både lektioner i Bollywood dans og den endelige audition – alt sammen meget fornøjeligt.

The Bengali Detective er en charmerende film der skildrer en kultur lang fra den danske og som, i forhold til vores tjekkede samfund, til tider fremstår tilbagestående og komisk – men inderne i denne film tager sig selv og deres metier alvorligt og det smitter af. Ingen tvivl om at Indien er et land der er udfordrende at leve i med sit sløve retssystem, sit uengagerede politi og nogle fuldkomne urimelige straffe og forhold for mindre lovovertrædere. Denne side af Indien får vi nemlig også et indblik i – i kraft af historien om detektiven Mr. Rajesh fra Bengalen.

Filmen vises i Cinemateket i Gothersgade 55 fra torsdag d. 10/11 – onsdag d. 16/11 og vises som en del af CPH:DOX.