The Green Prince

The Green Prince

Dokumentarfilmenes svaghed er sommetider, at den virkelighed de skildrer ikke er så nervepirrende som fiktionsfilmenes historier. Men historien i ’The Green Prince’ er så utrolig, at den overgår de fleste fiktionsthrillers. Dokumentaren vandt publikumsprisen ved Sundance International Film Festival i 2014.

”-This is my chance to be a hero, for the sake of the nation … But Allah had other plans for me”

’The Green Prince’ er en dokumentarisk filmatisering af Mosab Hassan Yousefs selvbiografiske bog ’Son of Hamas’, som kastede nyt lys over Israel/Palæstina-konflikten og blev en bestseller. Filmen er instrueret af Nadav Schirman (’In the Dark Room’) og med de solide producernavne John Battsek og Simon Chinn, begge kendt fra bl.a. ’Searching for Sugar Man’, ’The Imposter’ og ’Man on Wire’, er det håndværksmæssige fundament i orden. Filmen benytter overvejende rekonstruerede scener suppleret med arkivoptagelser og interviews med de to hovedpersoner, som fortæller deres bemærkelsesværdige historie.

TEL_0357048_S_04_XX_big

Mosab Hassan Yousef er ældste søn af den betydningsfulde Hamas-leder Sheikh Hassan Yousef, som var blandt de syv stiftere af den palæstinensiske islamiske modstandsbevægelse Hamas. Mosab vokser op i Ramallah og er fra sin tidlige barndom involveret i partiforsamlinger, offentlige taler osv. Da Mosab som 17-årig er vidne til at hans far bliver arresteret af de israelske sikkerhedsstyrker, bliver han fyldt med hævngerrighed. Han vil skaffe våben og hævne sin far. Men under våbensmuglingen bliver også han arresteret, og ender i forhør hos efterretningsofficeren Gonen Bin Yitzhak.

”-Welcome to the slaughter house”

De israelske forhørsmetoder kan være brutale. Det er velkendt, at flere kommer i fængsel end antallet der kommer ud igen, og mange forsvinder simpelthen. Gonen opdager hurtigt, hvilke muligheder der ligger i Mosab. I stedet for at torturere Mosab for oplysninger, planter han ideer i den unge mands hovede. Gonen vil overtale Mosab til at blive informant. Mosab er afvisende i første omgang, men da han i fængslet bevidner Hamas’ egne brutale metoder, begynder tvivlen at nage ham. Da han endelig løslades fra fængslet er han klar til at samarbejde med israelerne. Mosab får kodenavnet ’The Green Prince’, og det helt store problem bliver nu, at hemmeligholde den usandsynlige alliance.

The Green Prince 1_Mosab Hassan Yousef and Gonen Ben Yitzhak in THE GREEN PRINCE. Courtesy of Music Box Films-0-800-0-450-crop

Mosab bliver sin faders personlige assistent og har derfor direkte adgang til mange følsomme oplysninger. Men hvordan kan samvittigheden tillade ham, at vende sit folk og familie ryggen? Svaret kommer da Hamas optrapper angrebene på Israel med selvmordsbomber. Mosab bliver forfærdet over hvad han ser og bliver mere og mere sikker på, at han har truffet det rette valg. For den israelske sikkerhedsofficer Gonen ligger bekymringen i, at han får utroligt følsomme informationer, som kan splitte Hamas. Men hvis han igangsætter en større aktion, vil informationerne falde direkte tilbage på Mosab. Gonen tager derfor store personlige chancer, for at redde Mosab. Sammen har de reddet tusindevis af menneskeliv, men på bekostning af store personlige tab.

TEL_0357048_S_07_XX_big

”-The first day handling him, was the first day at the end of my career”

’The Green Prince’ viser nye sider af den igangværende konflikt, og den personlige historie om det usandsynlige bånd der opstår imellem de to mænd er gribende. Det er dog værd at notere sig, at filmen er en tysk-israelsk-britisk co-production, hvilket gør filmen lidt ensidig og belyser konflikten fra en anti-palæstinensisk vinkel. Man sidder tilbage med flere spørgsmål end svar. Men ikke desto mindre, er ’The Green Prince’ en underholdende og nervepirrende fortælling. En film alene kan ikke løse regionens uoverensstemmelser, men ’The Green Prince’ efterlader et menneskeligt og personligt aftryk af konflikten.