The Twilight Saga: Eclipse – Premiere 30/6/2010

I Eclipse står Bella (Kristen Stewart) i midten af sit livs beslutning. Tv Jacob (Taylor Lautner) og th Edward (Robert Pattinson). Photo Courtesy of Nordisk Film Distribution.

Af Dorte Winkler

Den tredje film i Twilight serien, Eclipse, har premiere verden over samtidigt og rammer de danske biografer netop som sommerferien og Roskilde Festival går i gang. Selvom Eclipse, rent billetmæssigt, er en forhåndsgaranteret succes, skal kernepublikummet til Twilight filmene, som netop skal findes blandt dem der stadig er for unge til at tage på festival, nok sørge for at give Eclipse en premiereweekend af de helt store, også her i Danmark

Handlingen i Eclipse finder sted over en relativ kort periode op til Bellas Highshcool afslutning, hvor Bella (Kristen Stewart) har planlagt at træde ind i vampyrernes rækker, en beslutning kæresten og soulmaten Edward (Robert Pattinson) ikke er særlig begejstret for, men dog villig til at gå med på, mod at Bella gifter sig med ham. På den anden side står den skjorteløse ulvedreng Jacob (Taylor Lautner) som er ligeså forelsket i Bella som Edward, men må se sig henvist til en andenplads, der dog ikke er helt uden potentiale, da han kan tilbyde Bella et ”rigtigt” liv, med varme (bogstaveligt talt – for Edward er jo en kølig fætter da han ikke er levende) og ikke mindst en fortsat tilknytning til venner og familie. Sideløbende med trekantsdramaet og det forestående eksistentielle valg som Bella skal tage, er der igen fare på færde – en hær af nye vampyrer er ved at formere sig i den nærliggende storby Seattle, men hvem der står bag og hvordan Edwards adopterede familieklan skal besejre dem er usikkert. En ting er til gengæld sikkert: Bella er, som altid, i fare og Edward og Jacob kæmper om at beskytte hende.

Eclipse finder med held tilbage til det der gjorde den første film så vellykket. Filmen holder sig hjemme i Forks og gør god brug af den bjergtagende natur i det nordvestlige Amerika, med smukke billeder til at understrege både de lyse og mørke aspekter af Bellas personlighed og situation. I det hele taget bevæger filmen sig meget mellem modsætninger som fortid/nutid, lys/mørke, venskab/fjendskab, liv/død, og herunder især kulde og varme, som bliver et billede på det valg Bella skal/vil tage. Twilight-filmene er i høj grad baseret på en dødsromantik og undertrykt seksualitet, men i Eclipse bliver der gjort meget ud af at nuancere persontegningen, også af de andre vampyrer, hvis personlige historie bliver vist i tilbageblik, og dermed gives et tydeligt oprids af det eksistentielle valg Bella står overfor. Et valg, hvis konsekvenser, måske ikke er helt forståelige for hverken Bella eller de pre-teens og teens som filmene primært henvender sig til. De tre hovedskuespillere leverer overbevisende og intenst skuespil for alle pengene, og så ser de jo bragende godt ud, men også bipersonerne, denne gang især Jasper (Jackson Rathbone), spiller intenst og sydstatssexet og det er nemt at lade sig rive med af historiens lidenskab, smukke billeder, og det dragende univers af latent seksualitet, død og evig kærlighed.

Filmens velfilmede, velklippede og engagerende actionsekvenser er næsten for korte – ikke mindst taget i betragtning af at filmen bruger en god del af sin to timer lange spilletid på at lægge op til slaget mellem hæren af nye blodtørstige vampyrer og de ”gamle” vegetarvampyrer. Filmen vælger i stedet at fokusere på kærlighedstrekanten mellem Edward, Bella og Jacob. Når det så er sagt, så er der en klædelig mængde komiske øjeblikke i filmen som giver god modvægt til den tunge teenagelidenskab. De gode grin skyldes ikke mindst den evigt uvidende Charlie (Bellas far, spillet af Billy Burke) som både får rodet sig ud i en sex-talk med Bella, og opdager at Edward er oldshcool når det kommer til sex og måske ikke så slem endda. En del af replikkerne i filmen er borderline corny, men det er formodentligt kun noget de voksne blandt publikum vil bide mærke i og få sig en stille griner over.

Eclipse er en lidt lang, men også underholdende oplevelse. En god film at blive kølet ned med, her i sommervarmen.

4 ud af 6 stjerner