The Twilight Saga – New Moon. Premiere 20/11/2009

New Moon, der har verdenspremiere d. 20 november, er et stensikkert box office hit. Samtlige teenagepiger (og deres mødre) har allerede besluttet sig: Twilight-sagaen er fantastisk, og Robert Pattinson endnu bedre. Ikke siden Leo og Titanic har der været et teenageidol i samme kaliber.

I tilfældet af at du har levet under en sten det sidste år, kommer der her en kort opsummering. New Moon er den anden bog i Twilight-serien, skrevet af Stephenie Meyer. Den første af de fire bøger blev filmatiseret sidste år og den var instrueret af Catherine Hardwicke. Hovedpersonen Bella flytter til Forks, den mest regnfulde by i USA, for at bo sammen med sin far. På den lokale High School møder hun, og forelsker sig i, den mystiske 17årige Edward, angiveligt den smukkeste fyr i verden. Eneste catch – Edward er en 109 år gammel vampyr, men han bor sammen med sin “familie”, der er vegetarer, de spiser altså ikke mennesker, og derfor kan der opstå sød musik mellem de to teenagere.

Summit Entertainment undervurderede totalt interessen for det største boghit i populærkulturen set i flere år, og det resulterede i at Twilight blev en middelmådig film, med et cast der kunne være bedre, men en underholdende en af slagsen. Nu hvor sagaen er “the sure thing” er der blevet kastet flere penge efter den, og Chris Weitz (American Pie, The Golden Compass) er hentet ind som den mere “erfarne” instruktør. Melissa Rosenberg er stadig manuskriptforfatteren. Enten er det fordi Weitz har en uforklarlig evne til at gøre ting der kunne være gode knap så gode, eller også er samarbejdet mellem instruktør og manuskriptforfatter bare gået i koks. Faktum er at New Moon halter, ja ligefrem snegler sig afsted mange steder. På den positive side er der kommet flere penge til castingen bl.a. ses fremragende Michael Sheen og Dakota Fanning som Volturi vampyrerne, der har fået mere on-screen tid end de ellers har i bogen.

Filmen begynder med at Bella (Kristen Stewart) citerer fra Romeo og Julie, en fin og diskret hentydning, hvis det ikke have været fordi Bella vågner op ved siden af selv samme bog. Senere fortæller Edward at han, ligesom Romeo, ville begå selvmord skulle der ske noget med Bella. Det er åbenbart svært at gøre, når man er vampyr og derfor ville Edward blive nødt til at rejse til Italien og bede vampyrklanen over dem alle, Volturi, om lov til at dø.

Alligevel slår Edward op med Bella, giver hende den berømte “it’s not you, it’s me” og vampyrerne forlader Forks. Det kaster Bella ud i en meget voldsom depression. Heldigvis har hun sin gode ven Jacob ( Taylor Lautner) og hans stærke skuldre at støtte sig til. Jacob har dog sine egne ting at tumle med, og derfor er han der ikke da Bella, i et forsøg på at fremmane Edward, kaster sig ud fra en klippe. Edward får nys om dette og da han tror at Bella er død, sætter han kursen mod Italien og den royale familie.

Skuespillet mellem Kristen Stewart og hendes to bejlere er fint, og de har åbenlyst kemi. Stewart portrætterer den depressive Bella så fornemt, at man fik helt ondt i maven af at se hende være så ked af det. Pattinson nærmer sig det psykotiske. Når han kigger på sin udkårne med sammenbidte tænder og snakker om selvmord er det næsten for meget, men smuk det er han. Lautner, der som bekendt var ved at miste sin rolle efter Twilight fordi producenten ikke mente at han var god nok, har forbedret sig meget. I det hele taget burde Summit holde sig fra at skifte skuespillerne ud, som de har gjort det med Rachelle Lefevre, der her i New Moon spiller Victoria for sidste gang. Når den trejde film, Eclipse, har premiere i 2010 vil man kunne se Bryce Dallas Howard i rollen.

New Moon er en direkte gentagelse af bogen, så har man læst og kunne lide denne bliver man ikke skuffet. Alligevel havde det klædt filmen, hvis Weitz havde forkortet den, troet på at manus og film kunne stå alene, og ladet være med at forklare åbenlyse ting hele tiden. Derfor overkommer filmen aldrig rigtig det faktum, at den er en 2’er, der skal lede til en 3’er og slutteligt en 4’er. Jeg håber at David Slade, der instruerer 3’eren kan gøre det meget bedre en Weitz.

Har man aldrig været en 16årig pige (eller følt sig som en) kan man måske have svært ved at se det appellerende i filmen. Ikke desto mindre er New Moon en ganske udmærket film, og er man en hardcore Twi-fan vil man føle sig godt underholdt. Den skælvende forelskelse, følelsen af den første store kærlighed og tabet af samme – i New Moon kan man genopleve det hele.

3 ud af 6 stjerner.