Tropic Thunder – Premiere 10/10/2008

Et ømt øjeblik mellem to krukker Foto: UIP

Ben Stiller er en af Hollywoods mest aktive komedie-drenge. Her i efteråret kan han ses i Tropic Thunder som er et ægte Stiller projekt. Udover hovedrollen, har han også skrevet manuskriptet, produceret og instrueret. Ideen til filmen er ca tyve år gammel, og stammer fra dengang Ben Stiller gik og morede sig over sine skuespiller venner som var med i diverse krigsfilm. De talte så begejstret og selvhøjtideligt om de boot camps de deltog i forud for optagelserne, at de næsten fik det til at lyde som om de selv havde været i krig. Det syntes Stiller var ret sjovt og den idé har nu simret færdig og bliver serveret på det store lærred.

Tropic Thunder handler om filmatiseringen af actionfilmen Tropic Thunder, filmen om Vietnamkrigen der skal ende alle film om Vietnamkrigen. Selvom filmselskabet bag har lagt op til det helt store action og special effects brag og sikret sig størst mulig box office succes ved at caste tre af Hollywoods absolutte stjerner – en fra hver genre, så at sige – vælter problemerne ind. Som en voice-over lakonisk udtrykker det:

De tre stjerner er action-ikonet Tugg Speedman spillet af Ben Stiller. Han går rundt med hemmelige Oscar længsler i maven hvilket har ført til flere filmflop i forsøg på at få en karriere som seriøs skuespiller og nu er han så lidt modvilligt tilbage i det han gør bedst, den hårdtpumpede action figur. Dernæst er der prutte-komediernes førstemand, den fimsede stofmisbruger Jeff Portnoy, spillet af Jack Black og ikke mindst den prisvindende, selvhøjtidelige og overintense method actor Kirk Lasarus spillet af Robert Downey Jr. De tre giver den stakkels uerfarne britiske instruktør grå hår i hovedet med deres selvoptagne og oppustede egoer. Med selskabets direktør åndende i nakken, uregerlige special effects folk og en mulig fyreseddel i vente, griber han til uortodokse metoder og kidnapper den fem mand store deling af skuespillere og flyver dem ud i junglen. Her har han og Vietnamveteranen Four Leaf, som er forfatteren til bogen bag filmen, opsat skjulte kameraer og planlagt en masse eksplosioner. Meningen er en hel ny film hvor de intetanende skuespillere deltager i et slags reality-doku-drama udsat for krigens barske realiteter. Så kan de lære det!

Og det går selvfølgelig helt galt. Udover at skuespillerne har svært ved at blive enige om noget som helst, regeres junglen af en heroin-konge med eget destilleri som ikke er forberedt på Hollywoods indtrængen, men tror at der er tale om hemmelige agenter der skal nedkæmpes. Ak ja så er der er lagt i kakkelovnen…

Ben Stiller er en mand der kan lide det outrerede og det overdrevne og som ynder at tage sine karakterer helt til grænsen og så lige lidt over. Et godt eksempel er de tre hovedrolleindehavere hvor især Kirk Lasarus – Robert Downey Jrs karakter – med rollen som sort amerikaner er gået linen ud med en pigmenteringsoperation så han faktisk er blevet sort – og den form for overinvolverethed er ikke bare sjov, men er også et pirk til de skuespillere der søger det autentiske i deres roller ved at arbejde som opvasker i en mafiarestaurant i flere måneder for ligesom at fornemme hvordan det virkelig er. Samtidig er det jo også en omvendt reference til Michael Jacksons hudfarveproblematik. Og sådan er det hele vejen. Der er umådelig mange referencer til Hollywood og skuespillere. Det urealistiske element ved drømmefabrikken gøres ultra-urealistisk her og serveres realistisk. Det er meget meget morsomt. Og rimelig intelligent underholdning oveni med et utal af fede replikker – hvoraf flere har potentiale som kult. Her er det især Robert Downey Jr der leverer den ene perle efter den anden.

Derudover er Tropic Thunder rent faktisk også en action film bare med nogle helt spektakulære scener som er ligeså overdrevne som alt andet i filmen og dermed også morsomme.

Inkarnerede Ben Stiller fans vil ikke blive skuffet. Men også dem der ikke er fans kan roligt smutte i biffen og se denne veloplagte, vanvittige film og nyde bl.a. Tom Cruise i en noget atypisk rolle, mens de får sig nogle gode grin. Jeg klukker stadig.