Why Him?

Copyright: Fox

’Why Him?’ er blot en ud af de utallige banale amerikanske komedier. Svøbt ind i uappetitlige practical jokes og balstyrisk vold er plottet forbandet forudsigeligt og vittighederne hørt før. Filmen er til gengæld et lille friskt pust i en tid hvor familie, kærlighed, nisser og kødfyldte måltider er i højsæde.

John Hamburg har instrueret, og står blandt andre amerikanske komedier bag filmen ’Meet the Parents’. En film om en upopulær svigersøns kamp efter anerkendelsen fra svigerfar. ’Why Him?’ deler samme simple koncept. Som De Niro og fod i hose spiller Bryan Cranston den urokkelige og benhårde farmand.

Hvorfor egentlig?
Det er Ned Fleming hele molevitten drejer sig om. Hans højtelskede datter (Zoey Deutch) har fået en kæreste: En 10 år ældre ’’Silicon Valley-zilliardær’’ uden uddannelse (James Franco). Han er hæmningsløs, naiv og uden manerer i sine stramme jeans og nøgne (over)tatoverede overkrop. Og det sætter Neds verden i uorden. Helt i kaos da han finder ud af, at det levende mareridt vil giftes med hans datter.

Herfra er der for alvor lagt op til Lairds ekstreme og aparte forsøg på at vinde Neds velsignelse. Og det er ret komisk og nogle gange slet ikke.

Laird har en total mangel på situationsfornemmelse, hvilket er drønmorsomt. Når denne ufiltrerede mandsperson karambolerer med familiens spidsborgerlighed, begynder man at fnise. Da Fleming-familien ankommer til Lairds Xanadu-lignende gods og skal holde juleferie, er det ikke blot Lairds nøgne overkrop familien præsenteres for. En tatovering af deres eget julekort på Lairds ryg der forestiller den glade familie med nissehuer. Laird har hjertet på det rette sted, og vil mest af alt bare skabe et godt indtryk.

Under alle hans pinlige og dumdristige udskejelser, stopper man pludselig op og undrer sig over, hvordan det kan være, at den pæne og intelligente ’naboens pige’ vil have den dumme Laird. Filmen glemmer heldigvis ikke sin egen præmis: Hvorfor ham?

Modsætninger mødes
Alligevel besidder Laird andre kvaliteter end blot værende en excentrisk app-mogul. Laird er naturligvis den karakter der gør Ned klogere og er grundstenen for hans karakterudvikling.

Ned ejer en lille print-virksomhed, som er ved at gå langsomt i forfald i en tid hvor næsten alt læses på skærme og ikke papir. Stakkels Ned gemmer på en eksistentiel frygt for at blive efterladt af tiden, men holder alligevel fast på hans uddaterede principper. Det kolliderer med Lairds hightech livsstil og moderne forståelse. Det analoge møder det digitale, hvilket er et gennemgående tema i filmen, og samtidig udgangspunktet for filmens komiske agenda.

Men ak… Svøbt i platheder og sperm-jokes virker ’Why Him?’ mest af alt en smule useriøs og banal. Den bliver nok ikke en særlig juleklassiker. Der er vitterligt intet julet over filmen, udover et enkelt juletræ, og det virker som en vagt forsøg på at kunne blive genudsendt år for år.

Men vigtigst af alt mangler filmen ikke energi eller formål. Den er ikke fuldstændig tomhjernet, og vil man samtidig underholdes af platheder, så rammer filmen heller ikke helt ved siden af. ’Why Him?’ bør man se hvis man har brug for frisk luft efter de tørre familiesamtaler ved julebordet…