Hende

Spike Jonzes fjerde spillefilm om den ensomme Theodor Twombly der bliver forelsket i den kunstige intelligens OS1, er en utrolig smuk film der byder på en velfortalt historie med god musik, smukke billeder og glimrende skuespil. 

’Hende’ foregår i et genkendeligt fremtidsunivers og handler om den ensomme forfatter Theodore (Joaquin Phoenix). Til hverdag arbejder han for et firma, der gør forretning i at skrive breve for andre mennesker. Han er god til sit job, da han har en særlig evne til at sætte sig ind i andre folks følelser, hvilket muligvis skyldes, at han har svært ved at forstå sine egne. Theodore er i den sidste fase af sin skilsmisse fra konen og barndomsvennen Catherine (Rooney Mara), men han kan ikke få sig selv til at underskrive skilsmissepapirerne, da han stadig har følelser for hende.

Hans manglende evne til at komme sig over Cathrine gør, at han har svært ved at indlede nye kærlighedsforhold, men dette ændrer sig den dag, han møder Samantha (Scarlett Johanson). Samantha er den person han altid har drømt om, men der er imidlertid det problem, at hun ikke er en ”rigtig” kvinde af kød og blod. Hun er et ”OS1”, et såkaldt intelligent styresystem, som han kun kan kommunikere med ved hjælp af computere.

Umiddelbart lyder det som et absurd tvist på en type drama som er set mere end én gang før, men det holder overraskende godt. Dette skyldes filmens evne til balancere på grænsen mellem det komiske, det triste og til tider bizarre. Hvordan dyrker man f.eks. sex med en kunstig intelligens, der ikke er i besiddelse af et fysisk legeme? Man finder en ”ægte” kvinde, der uden at sige noget, agerer surrogatkrop for den kunstige intelligens.

Joaquin Phoenix er sat på en hård prøve, da han i lange perioder af filmen spiller overfor en karakter, der ikke har noget ansigt, men det klarer han utrolig godt. Man føler oprigtigt hans kærestesorger og hans forhold til Samantha virker ægte. Det kan diskuteres hvor meget skuespil Scarlett Johansen reelt set leverer, da man kun hører hendes stemme i filmen, men selvom man ikke ser hendes fysiske fremtoning, er det svært ikke at blive lidt forelsket i karakteren Samantha.

’Hende’ er Spike Jonzes fjerde spillefilm og efter min mening hans bedste. Det er ikke fordi jeg ikke kan lide ’Being John Malkovich’, ’Adaptation’, eller ’Where the Wild Things Are’. De er flotte og vellavede film, men i modsætning til dem, synes jeg ’Hende’ har en modenhed, som de andre mangler.

Filmen byder på flotte billeder med velkomponeret musik af Arcade Fire og et enormt flot visuelt design. Hvis fremtiden ser ud, som den er portrætteret i filmen, er der ikke meget at frygte – udover at dem der har iPhones risikerer at blive forelsket i en klogere udgave af Siri.