Lad den rette komme ind – Premiere 25/12

Bag det stille ydre lurer vampyrens sande væsen. Foto: Miracle Film

Lad den rette komme ind, instrueret af Thomas Alfredson, har fået den prestigefyldte kritikerpris på dette års Natfilmfestival. Derudover har den høstet 14 filmpriser og vundet i alle kategorier den har været nomineret i.   

Handlingen foregår i en lille snehvid forstad til Stockholm i 1982, hvor den 12-årige Oskar bor sammen med sin mor i et død kedeligt boligkvarter. Oskar ligger under for grov mobning i skolen og holder sig meget for sig selv. Den jævnaldrende pige Eli flytter ind ved siden af Oskar og han ligger særligt mærke til hende. Hun er kun ude når det er mørkt, men går rundt i bare tær og uden overtøj, og han bemærker hendes særlige lugt. Det er som om hun befinder sig i en aura af kulde, hvilket gør hende både mystisk og

dragende på samme tid. Eli bor sammen med en lidt ældre mand, som man først antager er faderen, og hende og Oskar lærer hinanden bedre at kende og han føler sig kun rigtig tryg sammen med hende. Men sammenfladet mellem deres tilflytning og en række bizarre mord leder Oskar på sporet af deres hemmelighed og det viser sig at Eli ikke er nogen almindelig pige.

Filmen indeholder en række smukke billeder som på én gang blander en realistisk og fiktiv historie. Lyset er mørkt og tungt hele vejen igennem og farverne er også holdt i kolde nuancer, hvilket understreger den dystre handling. Kender man til vampyr film opdager man hurtigt indikationer på genren, men uden dette kendskab fanger man det først midt i handlingen, hvor det bliver tydeligt hvad Eli er for en pige.

Rollerne som Oskar og Eli spilles af de hidtil ukendte Kåre Hedebrant og Lina Leandersson og de gør det særdeles overbevisende.

Lad den rette komme ind er en god og medrivende film og selvom handlingen er yderst overnaturlig virker den troværdig og man har sympati med karaktererne. Men underholdningsværdien er dog størst, hvis man elsker vampyr gysere og med en spillelængde på næsten to timer kan den godt virke lidt lang.