Pingvinerne fra Madagascar

I ‘Pingvinerne fra Madagascar’ kommer vi tættere på de fire udspekulerede agentpingviner, vi kender som biroller i Dreamworks’ ‘Madagascar’-franchise. De er nemlig blevet hovednavne i deres helt egen animerede spionfilm. 

I denne film teamer Skipper, Rico, Rekrut og Kowalski op med den tjekkede undercover-organisation ‘Nordenvinden’ for sammen at sætte en stopper for den nederdrægtige blæksprutte Dr. Octavius Brine – også kaldet Dave. Han ønsker nemlig at udrydde alle pingviner i verden, da han er fyldt med bitterhed over, at de søde og nuttede pingviner, i den ene zoologiske have efter den anden, stjal rampelyset fra ham i fortiden. Der er imidlertid både interne problemer mellem pingvinerne, da Rekrut brændende ønsker sig anderkendelse fra gruppens leder Skipper, og mellem pingvingruppen og Nordenvinden, der ikke anser de sort-hvide dyr for at være kompetente og tjekkede nok til den farlige mission.

Humoren i filmen er tilbøjelig til at være lidt for plat, men har dog lyspunkter og jeg må da indrømme, at det svært at holde latteren tilbage, når pingvinerne i bedste ’’usynlige’’ kamuflagestil ruller sig hen over et fodgængerfelt, eller når Skipper provokerer Nordenvind-agenten med lyden fra en knasende ostepops, som sandelig går ham på nerverne. Den berømte replik »Smile and wave boys – just smile and wave«, som ytredes i den første ‘Madagascar’-film, får også endnu en chance og kalder igen smilet frem. Der er desværre en smule langt mellem grinene, men filmens voksne publikum kan i mellemtiden glæde sig over referencer til den klassiske spion- og actionfilm, mens det yngre segment kan underholdes med pingvinernes rappe replikker.

Et af de store lyspunkter findes i de allerførste scener, som på intelligent og stilet vis gør nar af den slags dokumentarfilm, der observerer og kommenterer på ’’dyrelivet i sit naturlige habitat’’. Her ser vi en lang række af pingviner på vej gennem det isede landskab i Antarktis, fuldt af et kluntet filmhold som begejstret udtaler sig om dem. I den amerikanske version er det ingen ringere end dokumentarlegenden Werner Herzog, der lægger stemme til filmskaberen.

‘Pingvinerne fra Madagascar’ er overordnet en vellykket animationsfilm, som hele familien kan være med på. Den er sjov, men savner desværre noget hjerte og underliggende substans. Jeg er dog ikke i tvivl om, at mange vil elske gensynet med de charmerende pingviner.