Selma

For blot 50 år siden slog Dr. Martin Luther King et slag for de sortes rettigheder i byen Selma, Alabama. Det var blodigt, men det var vigtigt!

‘Selma’ tager sit udgangspunkt umiddelbart efter Dr. Martin Luther King’s berømte “I have a dream”-tale og modtagelse af Nobels fredspris. Hans nuværende og altoverskyggende agenda er gøre retten til at stemme tilgængelig for alle, sorte som hvide.

Med dette for øje arrangerer King i byen Selma en ikkevoldelig demonstration langs hovedvejen i Alabama, til byen Montgomery. Den 7. marts 1965, på broen Edmund Pettus Brigde, sker det som mange måske har hørt om som “Bloody Sunday”. Den lokale politistyrke udøver brutale voldsgerninger mod de fredelige sorte demonstranter, og det hele bliver tv-transmitteret ud til de små hjem i USA. Scenen på broen er uden tvivl en af filmens stærkeste, og hårene rejste sig helt bogstaveligt på mine arme.

I have a different dream
Indrømmet – før jeg gik ind til filmen troede jeg naivt, at jeg ville få et 128 minutter langt solskinsbillede af den eviggode ‘preacher man’. Her blev jeg heldigvis gjort til skamme.

Filmen kigger nøgternt på idealistens organiserede vej til at opnå sine mål, og den modstand der fulgte med fra den amerikanske regering under præsident Johnson (Tom Wilkinson). Den giver dog også et nuanceret blik på de interne uenigheder, der herskede i det sorte samfund omkring hans utraditionelle metoder. Det var åbenbart ikke alle som mente, at national forargelse og avisforsider var vejen frem.

For mange bolde i luften
Der bruges gennem filmen en hel del (unødvendige) virkemidler, såsom autentisk arkivmateriale og log-notater der tastes frem på skærmen som fra en skrivemaskine, hvilket ikke rigtig har sin plads i filmen.

Det mærkes også, at ‘Selma’ har haft svært ved at begrænse sig på andre punkter. Historien om Kings ægteskab med den smukke Coretta (Carmen Ejogo) ligger som en uforløst sidehistorie sammen med flere flygtige bekendtskaber i det store persongalleri. Dette har samtidig resulteret i, at filmen er mindst en halv time for lang.

Den store retoriker
Det bliver uundgåeligvist en smule stereotypt, når man skal indtage rollen som den ikoniske ildsjæl, men jeg må sige at David Oyelowo er utroligt overbevisende i rollen som Dr. Martin Luther King. Det er gennemgående nogle solide skuespilpræstationer, vi finder i filmen. Den pensionerede talkshow-vært Oprah Winfrey slår endnu en gang et slag for lige rettigheder som co-producer, og hun spiller selv rollen som en af de underkuede sorte borgere, der kæmper for retten til at stemme.

‘Selma’ er en uhyggeligt indblik i en tid, for ikke særligt længe siden, hvor uligevægten og racismen gennemsyrede det meste af det amerikanske samfund. Med Fergusondrabet fra sidste sommer i tankerne, hvor betjenten der skød en 18-årig sort dreng gik fri, føles filmen pludselig også lige så aktuel som historisk berettiget.