Thor – DVD anmeldelse

Tom Hiddleton (Loki) og Chris Helmsworth (Thor) den mørke og den lyse i Kenneth Branaghs filmatisering af Marvels nordiske tegneseriehelt Thor. Photo Courtesy of UIP media.

Af Dorte Winkler

En af den tidlige sommers Blockbusters – Marvel universets tegneseriehelt Thor (ham med hammeren) – er noget overraskende instrueret af Kenneth Branagh, som ellers kendes mest som skuespiller og instruktør af Shakespeares skuespil. Og dog – Branagh har tidligere beskæftiget sig med en anden nordisk helt, Hamlet, og i netop dét opus var Branaghs sans for detaljer tydelig med en helt anderledes fremstilling af fx Kronborg end vi ellers kender til. Det har i hvert fald krævet god fantasi og sans for detaljer at skabe både karakterer og steder fra den nordiske mytologi, som ellers kan fremstå meget rustikt og primitivt, på en måde der forener tegneseriens magi med de filmiske virkemidler og selvfølgelig CGI.

Thor er visuelt en meget imponerende fortælling, med nuancerede karakterer og tilmed godt disponeret både i forhold til historiens udvikling og plot, men også i forhold til tid og klip mellem Asgård og jorden – de to verdener hvor vores historie foregår efter Thor er blevet forvist til jorden af sin far, Odin. Thor er ung og lettere arrogant, umådelig selvsikker og temmelig ærekær og konstant kampberedt. Da Asgård bliver udsat for et mindre stunt af ærkefjenden frostjætterne tager Thor affære med sin egen lille kampenhed og ender dermed at sætte en årelang fred i alvorlig fare. Odin bliver rasende og bortviser ham. På jorden er Jane, en ung kvindelig forsker i færd med utrætteligt at undersøge astronomiske fænomener udenfor en flække i New Mexico (et af de der områder hvor der altid sker noget mystisk) da Thor ramler ned fra oven og dermed for alvor sætter en masse i gang – både i forhold til Janes forskning, sikkerhedsmæssige foranstaltninger fra en suspekt statslig instans, og for den lille flækkes indbyggere da de interne magtkampe i Asgård og kampen mod Jotunheim, jætternes hjem, også når jorden.

Der er således som det sig hør og bør lagt op til konspirationer, kamp og kærlighed – det sidste mellem Thor og Jane, som bliver ganske giddy i hans nærhed. Og noget af et mandfolk er Thor da også – placeret i Chris Hemsworths nydelige krop – og med en sans for galanteri og romantiske gestusser. Hemsworth er i øvrigt en god Thor, han spiller umådeligt veloplagt og vi har fornøjelsen af en nuanceret og helstøbt karakter. Jane er spillet af den Oscarvindende Natalie Portman, som man endnu ikke er træt af at se på – hun er både sød, piget og nørdet på en og samme tid som Jane. Mest imponerende er Anthony Hopkins som Odin – han kan om nogen fylde rollen som den vise alfaderlige figur – og det klæder ham at være enøjet! Som Frigg har vi René Rousso og som Janes faderfigur og ven, Erik, Stellan Skarsgaard, som giver filmen sit skandinaviske islæt. Godt med nogle gamle kendinge blandt mange nye. I øvrigt skal nævnes Tom Hiddleston, som en rigtig god Loke – ham har Branagh taget med fra sin rolle som Wallander, hvor de har spillet sammen, og ikke mindst Idris Elba som den imponerende Heimdal – vogter af Asgård og Bifrost – ham kender tv-serie entusiaster muligvis fra The Wire, hvor han spiller den karismatiske narkobaron, Stringer Bell.

Thor er nu udkommet på DVD og Blu-ray. Denne anmelder har desværre ikke mulighed for at bedømme Blu Ray versionen grundet tekniske mangler i det lille hjem, men havde stor fornøjelse af at se filmen på DVD og følte slet ikke hun gik glip af noget i forhold til det store lærred. Det imponerende univers kom helt til sin ret på kun 32 tommer og det siger jo noget om filmens kvalitet i det hele taget. I forhold til bonus features er Thor ikke spækket med sådan, men undertegnede har haft stor fornøjelse og megen indsigt i filmens tilblivelse gennem kommentatorsporet med den yderst veltalende og vældigt vidende Kenneth Branagh. Det bliver endnu mere interessant at gense filmen på almindelig vis når man er blevet klogere efter Branaghs gennemgang. Kommentatorsporet fås endda med undertekster – både danske og engelske – og der er derfor ingen grund til at snyde sig selv for denne oplevelse.

Det kunne nu have været rart med lidt ekstra materiale omkring den nordiske mytologi eksempelvis – da filmen sætter en nysgerrighed i gang og et ønske om at dykke mere ned i mytologien.

Hvis man er til tegneserieheltefilm – og dem vælter det jo ind med i disse år – så er Thor vel et must. Men filmen er tilpas anderledes, vellavet og dejligt befriet for et gennemsyret amerikansk islæt som gør at den fremstår ganske frisk og nærmest nyskabende – og det er måske det der gør at dette er en film du gerne sætter på igen. Med andre ord – du skal ikke være inkarneret Marvel fan for at gøre denne film til en del af din filmsamling – du skal bare være glad for vellavede film og gode fortællinger.

DVD: