Berlinale blog 1# – Første hug på isblokken

Berlinale Palast - Berlinalens hovedkvarter
Berlinale Palast - Berlinalens hovedkvarter.

Universitetsradioens finest har bevæget sig til disse dages filmartcentrum i Europa, Berlin. Vi vil i den kommende uge beretter om stort og småt med ris og ros om film og tendenser hernedefra. Vi har været her i snart to døgn, og er efterhånden blevet revet godt og grundigt med af festivalstemningen. Vi havde en forventning om, at dagen i dag, som er festivalens første, var lidt “stilhed før stormen”-agtig, at den nærmest eneste dag på festivalen, hvor der ikke er overflod af screenings, ville forløbe i et meget “opvarmende” tempo. Men nej…

En af de utallige plakater, der præger billedet omkring Potzdamer Platz
Her en af de utallige filmplakater der præger billedet omkring Potzdamer Platz.

Vi har set to film – en kinesisk, som var hovedkonkurrencens åbningsfilm, og en argentinsk, som er en del af Forum-udvælgelsen, der har været en del af festivalen de sidste 40 år. Den kinesiske  Apart, Together, var intet mesterværk, men havde fine spidsfindigheder, en i udgangspunktet sød og interessant historie og gav god mening som festivalens åbningsfilm. I Apart, Together fortælles nemlig historien om en familie, der på grund af krig er blevet adskildt og som så 50 år efter finder sammen igen. Filmens politiske parallel er imidlertid slående, da man ikke skal gå langt fra festivalens centrum på Potzdamer Platz for at røre ved murbrokker af berlinmuren.

Film nummer 2 – The Counting of the Damages – er kun omtalen værdig, fordi den er så horribelt skod, at det er sjovt at svine den til. Mangel på fantasifuld brug af virkemidler og fortælleteknik skal man lede længe efter. Og det var ikke engang fordi, den ikke forsøgte at gøre noget kreativt og artsy, men instruktøren er tydeligvis så totalt og heltigennem blottet for talent, at jeg var nødt til at puffe til Nicolai halvvejs igennem for at forhindre, at han faldt helt i søvn. Vores anbefaling – se den aldrig.

Til sidst smuttede vi en tur forbi European Film Marked, som er venue for alle – ja, sjovt nok – markedsfolkene, der bruger festivalen til henholdsvis at promovere og købe film. Her besøgte vi Det Danske Filminstitut og Trust Nordisks stande i forsøget på at gatecrashe eventuelle fester, arrangementer og interviews med stjernerne. Vi håber inderligt det bærer frugt, for det kunne da være sejt at interviewe Stellan Skarsgård eller Thomas Vinterberg. Så hold øje med bloggen de følgende dage!

Af Nicolai Eskesen og Martin Wolsgaard