Den Bestøvlede Kat – premiere 02/02/2012

Vi husker alle den både dødsensfarlige og uimodståeligt nuttede Bestøvlede Kat fra Shrek-serien. Faktisk har det lille Zorro-lignende pelsdyr gjort så stort og godt et indtryk på publikum, at filmskaberne har besluttet at give ham sit eget filmeventyr. Et eventyr med samme vittighed og fortællelyst, som vi kender fra Shrek.

Den Bestøvlede Kat i sit eget westerneventyr. © 2011 DreamWorks Animation LLC

Af Kasper Vegeberg

Den Bestøvlede Kat er oprindelseshistorien, der går forud for Kats møde med Shrek og Æsel. Den starter på et børnehjem i den øde by San Ricardo, hvor Kat vokser op sammen med det magiske æg Klumpe Alexander Dumpe, som han binder et stærkt bånd sammen med i deres fælles interesse for en dag at finde den sagnomspundne bønnestage, der kan føre dem op til gåsen, der lægger guldæg. Men det broderlige bånd brydes, da Kat vil gå retfærdighedens vej, og Klumpe Dumpe kriminalitetens. Klumpe Dumpe forråder Kat og snyder ham til et røveri, der får ham forvist fra San Ricardo og for evigt gjort til den lovløse kat, som vi kender i dag. Nu, syv år senere, får Kat endelig chancen for at finde bønnestagen – men ikke uden Klumpe Dumpes hjælp.

Filmen er en kombination af flere folkeeventyr fra adskillige af verdens regioner, der fortælles med en blanding af respekt og forståelse for det klassiske eventyrs traditioner. Denne blanding krydres let og smagfuldt med underspillede elementer af moderne filmeventyr. Og sådan går det til, at Den Bestøvlede Kat bliver sin egen lille lækkerbisken af et eventyr.

Antonio Banderas lægger endnu engang stemme til den lovløse kvindebedårer. © 2011 DreamWorks Animation LLC

Og dog ikke helt sin egen. For stilen, trods sit mere sydlige western-præg, er nøjagtigt den samme som i Shrek-filmene. Humoren, der leger med filmmediets konventioner og figurernes faktuelle egenskaber som dyr og personificerede ting, er ikke forandret synderligt siden de forløbere, den er et spin-off af. Men så er det jo et held, at netop den humor er så forbandet god.

Man kan simpelthen ikke undgå at trække på smilebåndet. Der tages konstant ironisk afstand til det faktum, at hovedpersonen er et humanoidt kattedyr, og det styrer den fysiske komik i en langt sjovere retning end animationsfilms sædvanlige fald-på-halen-jokes. Vittighederne leveres i et godt samspil med den velfortalte historie, og man underholdes kongeligt igennem hele filmens forløb.

Man skal selvfølgelig som altid prøve at se den i originalsprog, hvis man ikke har børn med. Her leverer Antonio Banderas fortsat stemmen til Kat, mens Salma Hayek har fået rollen som hans flirtende samarbejdspartner Kitty Fløjlspote. Men heldigvis er den godt oversat til dansk, og Kristian Boland og Christiane Shaumberg-Müller spiller overbevisende og rammer synkroniseringen så godt, som det nu kan lade sig gøre på et andet sprog, end den var tiltænkt. 3D-effekten er også, som i de fleste tilfælde, ganske overflødig. Navnlig når animationerne i sig selv er så flotte, som de er.

Den Bestøvlede Kat er et grin og en eventyrlig oplevelse værd for både børn og voksne. Den er både morsom og godt fortalt. Kort sagt underholdning i topklasse – selv for hundemennesker.