Løvernes Konge 3D – (re)premiere 19/1/12

Det er efterhånden tradition hos Disney at relancerer de mest succesfulde (tegne)film i biografen cirka en gang hvert tiår. Således er turen kommet til at gense Løvernes Konge nu som 3D oplevelse. Den effekt rokker desværre ikke meget ved oplevelsen af nyklassikeren, men hvad gør det når alt andet fungerer upåklageligt!Talt efter med den digitale kugleramme i hånden er relanceringen af Disneys ældre film i biografen(og på DVD) et smart træk. Ikke alene får man introduceret en ny generation via forældrene til historien, og når det som i tilfældet med repremieren på Løvernes Konge sker i 3D er det ikke bare smart men også meget rentabelt.
Løvernes konge så denne anmelder for første gang i sine spæde teenageår, hvor han på trods af den udadtil hårde attitude blev rørt, grebet og fornøjet over filmen, der centrerer sig om den lille løveunge Simba, der naivt og legende så gerne vil være konge som sin far Mufasa. Ung som han er, ser han ikke de rænker Mufasas bror Scar smeder sammen med de onde(men samtidig utroligt underholdende) hyæner. Med en effektfuld udført første scene sat på Afrikas savanne, hvor vi ser den rituelle dåb af Simba er alle de visuelle kanoner sat i korrekt stilling med en sans for detaljen, som kun det håndtegnede tegnearbejde kan. At kreativiteten har levet i udførslen, kan man forvisse sig om i scenen, hvor Simba og veninden Nala på trods af Mufasas ordre beslutter at besøge den forbudte elefantkirkegård. Akkompagneret af Tim Rice & Elton johns “Jeg bli´r meget snart majestæt/I just can´t wait to be king” og et fantasifuldt dansehold af savannedyr flygter de to løveunger til publikums fryd fra hofmarskallen Zazu, kun for at ende i klørene på de tre onde men også dumme hyæner Shenzi, Sarafine og Ed. Selvfølgelig reddes de af Mufasa, men efterfølgende udrulles Scars onde planer for at komme af med Mufasa via Simba. En plan som lykkedes i en af de mest hjerteskærende scener i Disneys filmhistorie, hvor Simba udover tabet af sin far tvinges til at flygte ud i ørkenen plaget af sin skyldfølelse over faderens død.

At Simba overlever den visse død skyldes de to aparte, men også helt unikke karakterer Timon og Pumpa, der lærer ham Swahili-udtrykket ”Hakuna Matata”, som ledsaget af den nodebårne forklaring får alle inklusiv Simba til at slappe af og synge med. Således går årene med sang og billesporing indtil Nala en dag, efter en jagt på Pumba støder ind i Simba og han bliver nød til at tage sit liv op til overvejelse, så han som sin far kan blive løvernes konge.
Løvernes konge – 3D fortjener prædikatet disneyklassiker, da den på linje med film som Snehvide og de syv små dværge mestrer fortællingens sceneskift fra den muntre til det dystre, det morsomme til det sørgelige. Arketypiske karakterer som magikeren/narren i skikkelse af gibbonaben Rafiki til den onde løvebror Scar med den sorte manke indrammet af fortællingen om livets kredsløb giver rituel potens og patos til historien. At dette ikke tipper over og bliver for meget skyldes en balancering i form af en god portion humor og så musikken, der som bekendt indbragte Elton John & Tim Rice for den indrømmet noget klæge ”Føl hvordan dit liv bli´r fyldt/Can you fell the love tonight” en Oscar samt en Golden Globe. Løvernes konge 3D er kongelig underholdning for børn i alle aldre, også selvom 3D effekterne ikke føjer noget til oplevelsen af livets cyklus a la Disney!

– NICOLAI ESKESEN

Foto: Walt Disney Pictures