Legenden om vogterne – uglerne fra Ga´hoole – Premiere 4/11/10

Soren og alle de andre ugler! Foto: Sandrew Metronome

Af

NICOLAI MELDGAARD ESKESEN

Animationer og tegnefilm med dyr i hovedrollen er langt fra noget nyt. Siden Walt Disney tegnede sin berømte mus Mickey tilbage i 1928 har dyr med menneskelignede eller antropomorfe træk været populære i biografsale verden over. Dette til trods havde denne anmelder sine reservationer overfor Legenden om voterne – uglerne fra Ga´hoole, der bygger på en 15 binds serie af den produktive amerikanske forfatter Kathryn Lasky. At Lasky ved første øjekast ligner en lidt ældre udgave af dronningen af fantasy; J.K Rowling, var ikke kilden til skepsis. Var det at vi finder Zack Snyder, manden bag 300 og senest Watchmen i instruktørstolen? Eller var det traileren, der mere end lover et episk actiondrama, som Mr. Potters Hedwig ville blive jaloux over ikke at være med i?!

Svaret kredsede i mit hoved, da jeg satte 3D brillerne på plads, men inden jeg kom på svaret, var det tid til et gensyn med to gamle venner; Roadrunner og Wile E. Coyote i forfilmen Fur of flying, hvor Coyote med opfindelsen af en hjelmpropel endnu engang forsøger at fange Roadrunner. Uden held selvfølgelig!

Soren(Johannes Lassen) og veninden Gylfie(Amalie Dollerup). Foto: Sandrew Metronome

Lunet af gensynets glæde var vi klar til Legenden om vogterne – uglerne fra Ga´hoole. Filmens 3D effekter får lov til at åbne filmen, hvor vi ser en ugle glide gemmen luften på jagt efter sit bytte. Tilbage i reden møder vi dennes familie; drømmeren Soren(Johannes Lassen), der ivrigt fortæller sin lillesøster Eglantine legenden om vogterne, alt imens hans bror Kludd(Mads Knarreborg) kommer med irriterede kommentarer. De to ungugler er snart flyvefærdige, men da de en nat sniger sig ud på egen vinge, så at sige, kommer de op at skændes og er derfor lige ved at blive ædt. De ”reddes” af nogle voksne ugler, og sammen med mange andre tilfangetagne ugler bringes de til De Ædles bjerg. Her skilles de to brødre, da Soren forsvarer den noget mindre alfeugle Gylfie(Amalie Dollerup). De to undslipper lidt senere med nød og næppe, at blive gjort til viljeløse slaver via månesyge, der får en ugle til at glemme, hvem den er. Nu må de to finde Sorens eventyrhelte; Vogterne, så de kan befri Kludd og de andre tilfangetagende ugler.

Legenden om vogterne – uglerne fra Ga´hoole er instruktør Zack Snyders vedkommende kommet i stand, fordi hans børn blev ved med at spørge ham om, hvornår han ville lave en film, som de kunne se. Den film har de så fået nu, og med en historie der bygger på de tre første af Laskys bøger om Soren og alle de andre ugler, har de yngre generationer(hvis filmen vel at mærke bliver en succes), fået endnu et fantasyunivers at fordybe sig i og ikke mindst bruge penge på!

Den tidligere nævnte skepsis gik på, at denne anmelder simpelthen ikke troede, at et eventyr om ugler der slås imod hinanden ville fænge og fungerer på film. Skepsisen blev, på trods af filmens stålsatte fokus på at underholde så bredt og ufarligt som muligt, ikke indfriet. Dette skyldes at animationerne er gjort med et visuel flair og en dygtighed, man kun kan beundre. De danske stemmer virker upåklageligt og engagerende og skal derfor, uglegylp og et par uhyggelige scener til trods, nok finde sit brede børnepublikum.